Szóváltás fajult emberöléssé Vámospércsen

Tárgyalás időpontja: 
2018. augusztus 27., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
455/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott lakóháza 2006-ban leégett, ezt követően hajléktalanként élt. A férfit a bűncselekményt megelőzően mintegy két évvel egy idős, mozgásában nehezített férfi fogadta be vámospércsi lakóházába. Mindketten hosszabb ideje italozó életmódot folytattak. A vádlott a bűncselekmény elkövetése előtt, ittas állapotban már korábban is többször is bántalmazta az idős embert, aki a sérüléseivel nem fordult orvoshoz.

A vádirat szerint a két férfi között 2017. január 21-én éjszaka szóváltás alakult ki. A vádlott ugyanis felszólította a sértettet, hogy rakjon tüzet a kályhában, de a sértett erre nem volt hajlandó. K. I. emiatt felindult állapotba került, a kályha közelében lévő baltával a sértettet nagy erővel három alkalommal a fején megütötte. Ezután egy faággal folytatta a bántalmazást – többször kis-közepes erővel a fején és legalább egy esetben nagy erővel a háta bal oldalán ütötte meg, majd egy fűrésszel ütötte meg a szállásadója fejét legalább egy alkalommal. Miután a vádlott felhagyott a bántalmazással, a faágat felvágta, azzal begyújtott a kályhába és visszafeküdt aludni anélkül, hogy a sértett állapotát megvizsgálta volna. Másnap reggel győződött meg arról, hogy a sértett életjeleket nem mutat. A sértetthez január 23-án délután látogatóba érkezett két férfi, ők fedezték fel a holttestet.

A sértettnek okozott sérülések száma, súlya és jellege alapján a vádlott cselekményét az átlagosat lényegesen meghaladó rendkívüli embertelenséggel, brutalitással, gátlástalanul, emberi mivoltából kivetkőzve vitte véghez – fogalmaz az ügyészség.

A második vádpont szerint a vádlott 2017. január 20-án 13 óra körül megjelent egy vámospércsi boltban, ahol a boltot üzemeltető asszony egyedül tartózkodott. K. I. a pultról levett egy két deciliteres szeszesitalt, melyet a nála lévő üres szatyorral együtt letett az élelmiszerekkel megrakott állvány melletti hűtőládához. Ezt észlelve az asszony az üveget megfogva és a pénztár mögötti állványon helyezte el. A vádlott rövid nézelődést követően meglátta, hogy az általa kiválasztott ital a sértett mögötti állványra került, a nőt szidalmazva azt állította, hogy a szeszesitalt egy másik boltban vásárolta. Az asszony közölte vele, hogy ez nem igaz, látta, amikor az italt a polcról levette és felszólította a férfit, hogy hagyja el az üzletet. A vádlott a pénztárgép pultja felett átnyúlva megragadta a nő felső ruházatát és mintegy két méternyire kirángatta őt a pult mellől. K. I. a pénztárgép mögé lépett, az italt magához vette, betette a szatyorba és távozott az üzletből – tartalmazza a vádirat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Iratismertetés befejezése, perbeszédek, 11.00 óra körül ítélethirdetés várható

Eljáró bíróság: