Másodfokon a körúti halálos baleset

Tárgyalás időpontja: 
2018. június 12., kedd 10.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
Bf. 543/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

2017. október 10-én 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság – három évre felfüggesztve - azt a vádlottat, aki behajtott egy STOP táblás kereszteződésbe és halálos balesetet okozott 2017 januárjában Debrecenben, a Nagyerdei körúton. A bíróság a vádlottat 4 év 4 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, illetve kötelezte az eljárás 370 ezer forintos bűnügyi költségének megfizetésére.

A Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerő vallomása, a tanúvallomások, a helyszíni kamerafelvétel és az igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint H. M. 2017. január 11-én derült, napos időben, száraz úton, közepes forgalomban haladt Debrecenben, az Oláh Gábor utcán a Martinovics utca irányába. A Nagyerdei körút kereszteződéséhez érkezve azonban a STOP táblánál nem állt meg, csak lassított. Amint haladt tovább egyenesen, nagy fokú figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget a neki balról – a Baksay utca felől - érkező személygépkocsinak. A vádlott autójával nekiment a másik jármű bal hátsó részének, ami miatt a sofőr elvesztette uralmát autója fölött, átsodródott a másik sávba, ahol összeütközött egy szembejövő gépkocsival. A balesetben öten sérültek meg. A vétlen autó jobb hátsó ülésén utazó 69 éves férfi olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy két héttel később a Kenézy Kórházban meghalt. Életét az idejekorán érkező orvosi segítség is csak meghosszabbíthatta, de nem menthette meg.

Vágó Zsolt az ítélet indoklásában kiemelte: egyértelmű, hogy a vádlott nem tartotta be a KRESZ szabályát, a halálos kimenetelű közlekedési szituáció az ő szándékos szabályszegése miatt alakult ki. A bíró szerint a vádlott különösen felelőtlenül járt el, az pedig, hogy már több szabályszegésen van túl, azt mutatja, hogy az elmúlt két évben nagy fokú közönyt tanúsított a közlekedési szabályrendszer irányába. A vádlott ugyanis 2015 óta rendelkezik jogosítvánnyal és eljárás ugyan nem indult eddig ellene, kisebb közlekedési szabálysértések miatt már hat alkalommal kapott helyszíni bírságot.

Az ítélet kiszabásakor a Debreceni Járásbíróság súlyosító körülményként értékelte a durva közlekedési szabályszegések elszaporodottságát, illetve azt, hogy a vádlottat két éven belül hatszor vonták felelősségre közlekedési kihágások miatt. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a vádlott fiatal felnőtt korát, beismerő vallomását, valamint azt, hogy meg lehetett állapítani a markáns sértetti közrehatást is. Az orvosszakértő szerint ugyanis, ha a sértett be lett volna kötve, nagy valószínűséggel nem halt volna meg a karambolban.

A bíróság az előzetes mentesítésre nem látott lehetőséget a bűncselekmény súlya és a vádlott közlekedési előélete miatt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés

Eljáró bíróság: