Ittasan vezetett az apa - megsérültek a gyerekek

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 15., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége
Ügyszám: 
B.222/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint K. G. elsőrendű vádlott és felesége, K. Gné másodrendű vádlott 2016. szeptember 19-én kora este egy esküvőről haladtak hazafelé, három gyermekükkel együtt. A vádlottak egyike sem rendelkezett érvényes jogosítvánnyal, és az elsőrendű vádlott alkoholt is fogyasztott. Az autóban nem volt gyermekbiztonsági rendszer, de a szülők az autóban lévő biztonsági övekkel sem kötötték be a gyerekeket. Annak ellenére mulasztották ezt el, hogy az anyósülésen utazó anya saját magát bekötötte. Nem volt kifogástalan a gépkocsi műszaki állapota sem: a kopott gumiabroncsok nem voltak alkalmasak a közúti forgalomra. A gumiabroncsok profilmélysége az előírt minimális 1,6 mm helyett 0,4 – 0,6 mm volt.

A vádlottak a 4808. számú úton, Nagykereki felől Kismarjába tartottak, 106 – 117 km/h sebességgel, amikor az egyik kanyarban a férfi elvesztette uralmát a jármű irányítása felett. A vizes úton az autó megcsúszott, az árokba sodródott, nekiütközött az árok falának, többször megpördült, majd oldalára fordulva állt meg a szántóföldön. A baleset során a hátsó ülésen utazó három gyermek közül a 3 éves kislány és a 2 éves kisfiú kirepült a kocsiból. Az ügyészség szerint teljességgel kizárt, hogyha a gyermekek be lettek volna kötve, akkor is kiesnek az autóból. A két kisgyermek komoly zúzódásokat, töréseket, agyrázkódást szenvedett. A balesetben a harmadik gyermek és a vádlottak is megsérültek.

A helyszínre kiérkező járőrök megszondázták a sofőrt, az alkoholszonda pozitív jelzését pedig később a kórházi vérvizsgálat is megerősítette. Az apa véralkoholszintje a baleset időpontjában 1,53 ezrelék lehetett, amely közepes fokban befolyásolta őt a biztonságos közlekedésben – írja a vád.

K. G. több KRESZ szabályt is megszegett. Ittasan vezette az autót, nem volt megfelelő a gépkocsi műszaki állapota, túllépte a lakott területen kívül megengedett 90 km/h sebességet és gyerekülések sem voltak az autóban. A jogszabály értelmében pedig a 3 év alatti gyerekeket kötelező gyerekülésben szállítani, de gyermekbiztonsági rendszer használata az idősebb, de 150 centiméternél alacsonyabb gyermek esetében is előírás – tartalmazza a vádirat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Bizonyítási eljárás folytatása. Amennyiben nincs új indítvány, perbeszéd és ítélethirdetés is várható.