Csaknem megfulladt 35 illegális határátlépő a csempészbuszban

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 10., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B. 573/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint M.N. iraki származású, holland állampolgár 2016. decemberében vett bérbe egy áruszállító kisbuszt Hollandiában. A bérlést követően ismerősével Magyarországon át Romániába utaztak, a vádlott autójával és a busszal. Miután Csanádpalotánál átlépték a határt, M.N. a déli szerb-román határhoz ment, ahol a vádirat szerint több határsértőt szállított be a kisbuszba. Ők kb. 5 nappal korábban Belgrádból indultak el és afgán embercsempészek irányításával érkeztek a szerb-román határig, a határon át pedig gyalog, ismeretlenek kísérték át őket – írja a vád.

Az ügyészség szerint M.N. a busszal Románia területén Körösszegapáti vonaláig szállította a migránsokat, akik aztán Magyarországra ismeretlen embercsempészek segítségével gyalog jöttek át. M.N. eközben az üres busszal Ártándnál lépett be az országba. 2016. december 16-án reggel 7 óra körül Körösszegapáti felől Biharkeresztes irányába tartott, a megbeszélt találkozóhely felé. Körösszegapáti külterületén állt meg, majd a 36 fősre duzzadt csoport tagjai beszálltak a kisbuszba. 35-en fértek be a raktérbe, egy ember az utasfülkében foglalt helyet. Az úticél Németország volt. Az eseményeket egy arra közlekedő autóbusz sofőrje és utasa észlelte, akik azonnal hívták a rendőrséget. A rendőrök alig 10 kilométerrel arrébb meg is állították a járművet, kinyitották a kisbusz oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire. A járőrök azt észlelték, hogy embertelen körülmények között, szorosan egymás mellett álltak, az ajtó kinyitásakor szinte kizuhantak a zárt raktérből – fogalmaz a vádirat -, szemmel láthatóan valamennyien rosszul voltak, hányingerre, fejfájásra panaszkodtak. A vádlottat előállították, a 31 iraki, 4 szír és egy iráni állampolgár ellen idegenrendészeti eljárás indult, majd az illegális határátlépőket visszatoloncolták Romániába.

A vádirat szerint a rakodótér levegőutánpótlására alul 4 db, ún. rácsozott szellőzőkopoltyú volt kialakítva, levegőbefúvásra alkalmas vezetékrendszer azonban nem állt rendelkezésre. A rakodóteret a vezetőtértől elválasztó falon más szellőzési lehetőség nem volt, az ajtók pedig jól zártak, így kívülről sem juthatott levegő a raktérbe. A rakodótérben álló 35 ember vetületi felülete 59.675 cm2-t tett ki, miközben a rakodótér alapterülete alig haladta meg az 58.000 cm2-t. Az emberek olyan szorosan álltak egymás mellett, hogy az alulról esetlegesen bejutó minimális levegő áramlását lezárták. A vádirat ír arról is, hogy miközben 35 embernek percenként 210 – 280 liter levegőre van szüksége, addig összesen 1100 – 1800 liter levegő állt rendelkezésre. A raktérben lévő levegőt tehát a bent tartózkodók 3,8 – 7,8 perc alatt használhatták el. Az oxigén mennyisége folyamatosan csökkent, a kilélegzett széndioxid mennyisége folyamatosan nőtt, mely rövid időn belül oxigénhiányos állapotot idézett elő. Az, hogy az illegális határátlépők nem fulladtak meg, csak a véletlenen múlott – írja az ügyészség.

A vádhatóság szerint a vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy a raktérben szállított emberek fulladásos halálának reális esélye van, de közömbös maradt eziránt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: