Többször bántalmazták iskolatársaikat a tizenéves vádlottak, pénzt követeltek

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 2., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette és kísérlete
Ügyszám: 
Fk. 147/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt. 30.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, fk. S.F. a bűncselekmények elkövetése idején 12, a másodrendű vádlott, fk. Sz.N. pedig 13 éves volt. A 2016/2017-es tanév első félévében mindketten egy debreceni általános iskola 6. osztályába jártak. Az ügy két 12 éves sértettje az intézmény 5. osztályos tanulója volt.

A vádlottak 2016. november 18-tól kezdve napi rendszerességgel követeltek pénzt a sértettektől, erőszakkal, illetve fenyegetésekkel félemlítették meg két iskolatársukat.

A bántalmazás és a fenyegetés napokon át tartott. A vádlottak többször megrúgták, leköpték, bordán ütötték a sértetteket, akikkel közölték, hogy „mostantól csicskák vagytok” és pénzt kell nekik hozniuk. Megfenyegették őket, nehogy el merjék mondani szüleiknek a történteket. Következő alkalommal a porta közelében kérték számon a sértetteken a pénzt. Ez az incidens is bántalmazással ért véget: megrugdosták, hajuknál cibálták, leköpték a két fiút. Verést ígértek be nekik arra az esetre, ha másnapra nem kapnak tőlük pénzt. Rákövetkező nap az udvaron vették elő a két sértettet, akik hiába futottak el, kigáncsolták őket, majd a földön fekvő fiúkat megrugdosták és leköpték – írja a vád. Az azt következő napon testnevelés óra előtt, az öltözőben keresték meg a sértetteket, akik a mellékhelyiségbe menekültek, de ezúttal sem ért véget a számonkérés bántalmazás nélkül.

2016. november 24-én az egyik sértett a büfénél állt sorba, a vádlottak kifigyelték, hogy egy kétezrest tart a kezében. A fiú éppen 150 forintot tett a pultra, amikor fk. Sz.N. hirtelen odalépett, felkapta a pénzt és elszaladt. A két sértett előbb a tolvaj után iramodott, majd meggondolták magukat, úgy döntöttek, inkább elrejtik a szekrényben lévő iskolatáskába a kétezer forintos bankót, nehogy később megtalálják náluk. A vádlottak hamarosan meg is jelentek és követelték a pénzt. Sz.N. megragadta az egyik fiú torkát, S.F. pedig másik iskolatársa karját feszítette hátra. Átkutatták a zsebeiket, de csak 20 db „testfestős” cukorkát találtak bennük, ezeket magukhoz is vették és később elfogyasztották. Azzal engedték el a sértetteket, hogyha másnapra nem hoznak pénzt, „még nagyobb baj lesz”. A két fiú ekkor az udvarra szaladt, hogy segítséget kérjen a tanároktól, de a vádlottak utánuk vetették magukat és az egyik épület mögötti füves területen elgáncsolták őket. A vádirat szerint fejüket belenyomták egy vakondtúrásba, aztán záporoztak a rúgások. A pénzt keresve újra átkutatták az egyik sértett zsebeit, hiába, aztán megint súlyosabb veréssel fenyegették meg a két ötödik osztályos gyereket. A bántalmazást észlelte a sértettek egyik osztálytársa, de amikor közeledni kezdett, a két vádlott odafutott és kergetni kezdte. A fiút az udvaron megrúgták, majd miután az aulába menekült, ott nekilökték a radiátornak és tovább bántalmazták. Ekkor jelent meg a folyosón az intézményvezető, aki észrevette a síró, földön fekvő diákot. A sértettek ezután még ott a folyosón elpanaszolták a történteket az intézményvezetőnek és az iskola ifjúságvédelmi felelősének. A két vádlott a folyosón távolodva még visszafordult feléjük, és Sz.N. „ujjával a torkánál fenyegetően húzó mozdulatot tett” – írja a vád.

A legutolsó bántalmazás során egyébként az egyik sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett: eltört a szegycsontja. Az elrabolt cukorka 200 forintot ért.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: