Debreceni droghálózat tagjai a vádlottak padján

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 2., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
A bűnszövetségben, jelentős mennyiségre, kereskedéssel elkövetett kábítószerkereskedelem bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 4/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint az ügy 14 vádlottja szinte kivétel nélkül azért kereskedett kábítószerrel, hogy ebből fedezze megélhetését és magasabb életszínvonalat tudjon biztosítani magának. Többen korábbi börtönbüntetésük idején ismerkedtek meg, ahol zárkatársak voltak, mások szomszédi, vagy éppen munkatársi viszonyban álltak egymással. Többüknél a szakértő kábítószerfüggőséget állapított meg.

Az ügyészség szerint a vádlottak zömében marihuánával kereskedtek, de értékesítettek speedet, extasyt, a házkutatások során pedig nem egy helyen találtak kokaint is a rendőrök. Barátok, kollégák, volt iskolatársak és ismerősök körében terjesztették a kábítószert. A drog szórakozóhelyeken, áruházi parkolókban, a belvárosban vagy éppen a Nagyerdő környékén cserélt gazdát. Az egyik vádlott úgy kapcsolódott be a hálózatba, hogy drágállotta korábbi beszerzési forrását, és a marihuána minőségével sem volt elégedett. Csak ő egymaga 800 gramm marihuánát és 40 gramm speedet vásárolt a másodrendű vádlottól, 1 millió 260 ezer forint értékben, de a vásárlók közül sokan mások is százezreket hagytak a terjesztőknél. A vádlottak egy része ragaszkodott a személyes megbeszéléshez, mások vevőikkel telefonon virágnyelvet használtak. A drog átvételekor többen megkövetelték, hogy társuk vagy kikapcsolt telefonnal keresse fel őket, vagy egyáltalán ne is vigye magával a mobilját. Ettől függetlenül a titkos adatszerzés során számos beszélgetést sikerült rögzíteni. Az egyik megrendelő például tippmixelésre, vagy totózásra hivatkozott, amikor kábítószert akart vásárolni – tartalmazza a vádirat. Egy másik párbeszédben a munkahelyi ládák, rekeszek nevével kódolták a beszélgetés valós tartalmát. A marihuána „fizetőeszközként” is szolgált. Két vádlott a főbérlőjüknek marihuánában egyenlítette ki a lakbér egy részét, egy másik vevő a kereskedő tippmix fogadásának árát fizette cserébe.

A nyomozóhatóság 2016 ősze és 2017 tavasza között fogta el a szervezet tagjait, az egyik házkutatás során például 311 darab tablettát foglaltak le. 2016 szeptember 26-án két vádlott között éppen a drog adásvétele zajlott az apafai benzinkútnál, amikor a rendőrök lecsaptak. Az egyik vádlott ellen sikerült intézkedniük, a másik férfi azonban autójával elmenekült. Hajdúhadház felé indult, majd átszáguldott Pallagon, nyomában a szirénázó rendőrautóval. Pallag után végül félrehúzódott és megállt. A nyomozók nem találtak nála semmit, mire a vádlott elárulta, hogy menet közben kidobta a kábítószert az ablakon. A 4-es út mentén rá is bukkantak később az 50 gramm kannabiszt rejtő csomagra – írja a vád.

A nyomozás során 32 fogyasztót kábítószer birtoklásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgattak ki, közülük azonban 28-an vállalták a gyógykezelést, elterelést, így ellenük vádemelésre nem került sor. Az eljárást az ő esetükben a nyomozóhatóság felfüggesztette.

Egy korábbi cikk az esetről:

http://www.origo.hu/itthon/20180104--videoval-tizennegy-kabitoszer-kereskedot-fogtak-el-a-rendorok-a-nyomozast-vademelesi-javaslattal.html

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: