Nem nyújtottak segítséget az elütött gyalogosnak Újszentmargitánál

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 25., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Segítségnyújtás elmulasztása
Ügyszám: 
B. 257/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
fszt. 33.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, O.M. 2017. szeptember 29-én, este ¾ 8 és ¾ 10 között – pontosan nem meghatározható időpontban – 50 – 55 km/h sebességgel közlekedett gépjárművével Tiszacsege felől Újszentmargita irányába. A 3315. sz. úton az aszfalt sima és száraz volt, az éjszakai fényviszonyok mellett azonban ködös időjárás jellemezte az estét, és az út mentén közvilágítás sem volt.

O.M. a tehergépkocsi utasaként szállította a másodrendű vádlottat, D.Cs.K.-t.

A vádlottak a 23-as kilométerszelvényhez érkeztek, amikor O.M. féktávolságon belül észlelte a gyalogost, aki a korlátozott látási viszonyok ellenére láthatósági mellény nélkül tolta kerékpárját, kivilágítatlanul. B.F. Újszentmargita felé, az úttest szélétől csaknem másfél méterre gyalogolt, jobbján a biciklivel. O.M. fékezett, ennek ellenére a jármű jobb oldali részével elütötte a férfit. Az ütközés során letört a gépkocsi jobb visszapillantó tükre és betört a jobb oldali fényszóró is.

A gázolást követően a vádlottak a baleset helyszínén megálltak és a sértett felé indultak, hogy segítséget nyújtsanak neki. A földön fekvő gyalogos „látható sérülései ellenére” azonban közeledtükre „szitkozódott, acsarkodott” nekik, így egymástól függetlenül mindketten visszaültek a gépkocsiba. A két vádlott anélkül hagyta el a helyszínt, hogy elsősegélyben részesítették volna a sértettet, vagy felajánlották volna segítségüket, pedig mindkettőjüknél volt mobiltelefon is.

A baleset során B.F.-nek többek között két nyaki csigolyája és a nyaki gerince is megsérült, a férfi négy végtagjára lebénult. Hogy maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást szenvedett-e, azt egy későbbi orvosszakértői vizsgálat állapíthatja majd meg - tartalmazza a vádirat.

Az ügyészség szerint O.M. megszegte a KRESZ előírásait. A közlekedési szabályok szerint ugyanis azont túl, hogy a balesetben érintett jármű vezetőjeként azonnal meg kell állni, segítséget kellett volna nyújtania a sérült számára, és minden tőle telhetőt meg kellett volna tennie azért, hogy elhárítsa az esetleges további baleseteket. A KRESZ azt is előírja, hogyha a baleset személyi sérülést okozott, akkor haladéktalanul rendőrt kell hívni és a helyszínt csak akkor szabad elhagyni, ha erre az intézkedő rendőr engedélyt ad – írja a vád.

Az ügyészség ugyanakkor azt is megállapította, hogy magáért a balesetért nem az elsőrendű vádlott felel, a baleset okozásáért büntetőjogi felelősség nem terheli őt.

 

 

A balesetről egy korábbi beszámoló:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/segitsegnyujtas-nelkul-elhajtottak

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: