1,8 milliárdos csalás - 559 sértett - 1109 cselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 11., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 607/2015
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/151.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2011. decembere és 2013. októbere között jogtalan haszonszerzési céllal 837 befektetési szolgáltatásokról szóló megállapodást kötött, négy gazdasági társaság nevében. Mindegyik társaságnak K. S. volt a vezető tisztségviselője. A vádirat szerint a vádlott szándéka kizárólag a pénzszerzés volt. Az első céget 2011. márciusában hozta létre, ebesi székhellyel. A társaság biztosítási, ügynöki, brókeri tevékenységet végezhetett, befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel azonban nem rendelkezett. A második céget 2012 májusában jegyezték be, előbb debreceni, majd budapesti székhellyel. A nyilvántartásában biztosításközvetítői tevékenységre jogosult alkuszként szerepelt, befektetési szolgáltatást nem nyújthatott volna. A harmadik cég 2013 áprilisában jött létre, szintén budapesti székhellyel egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység szolgáltatására, befektetési szolgáltatásra engedélye nem volt.

K. S. 2011. decembere és 2012. áprilisa között személyesen, az általa korábbról ismert, szűkebb ügyfélkör részére ajánlott kimagasló hozamot garantáló befektetési lehetőséget. Biztosítékként rögzítette, hogy rendelkezik engedélyekkel, tőke- és hozamvédettséget garantált, és szavatolta az Országos Betétbiztosítási Alap 100.000,- eurós garanciáját.

A hozamnak köszönhetően az ügyfélkör jelentősen bővült. Kezdetben megkapták az ígért kamatot, így nőtt a bizalom és a terjedt a cég jó hírneve. A vádirat szerint K. S. országos hálózat kiépítéséhez fogott, 2013. októberében már száznál több üzletkötő dolgozott neki. Olyanok, akik korábban is pénzügyi területen tevékenykedtek, és saját, kiterjedt ügyfélkörük számára ajánlották a lehetőséget. A szerződők száma ugrásszerűen emelkedett. A vádlott Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központokat hozott létre. A bizalomra a cég honlapja is rásegített, sok ügyfél ez alapján maga kereste a befektetés lehetőségét. A vádlott az üzletkötők számára szervezett képzéseken is azt a látszatot keltette, hogy a cégek tevékenysége megfelel a jogszabályoknak és szakmai szabályoknak.

A 2012 év második felétől a szerződések megjelenésükben és tartalmukban is egyre kifinomultabbá váltak. A megállapodások biztosítékként rögzítették a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyét, az Országos Betétbiztosítási Alap felelősségvállalását, illetve a szakmai felelősségbiztosítások meglétét is. A PSZÁF és az OBA ugyan ennek cáfolataként figyelemfelhívásokat tett közzé, a szóbeli tájékoztatásban azonban ezek a garanciák továbbra is szerepeltek. A szakmai felelősségbiztosításokat is felmondta a két érintett biztosító, de ezek még a szerződésben is benne maradtak, mint ahogy a befektetések tőke- és hozamvédettsége is, pedig az ehhez szükséges bankgarancia hiányzott - írja a vád. Mindeközben a cégek valós befektetéseket nem végeztek.

A nyilvántartás sem volt megfelelő, a kifizetések módját és időpontját például egyszerű táblázatokban, utólagosan felvezetett adatok alapján rögzítették. Az ügyészség megállapította: a vádlott két éven át, sorozatosan csapta be az ügyfeleket, hogy saját és családja megélhetését, illetve megszokott életszínvonalát biztosítsa.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: