A bírósági tárgyaláson akart drogot adni bűntársának

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 13., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Csekély mennyiségű új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségének kísérlete
Ügyszám: 
B. 1443/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/153.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint 2017. április 12-én F. Á. vádlott és S. J. ellen egy lopási ügyben tartott tárgyalást a Debreceni Járásbíróság, melynek mindketten vádlottjai voltak. A tárgyalást megelőzően az akkor szabadlábon védekező F. Á. és az előzetes letartóztatásban lévő S. J. is a folyosón várakozott, a BV őrökkel együtt. Az ügyészség szerint a vádlott várakozás közben elővette zsebéből a becsomagolt kábítószert és társa felé mutatta, jelezve, hogy azt neki hozta.

A tárgyalás alatt F. Á. és S. J. egymás mellett ültek a vádlottak padján, a büntetésvégrehajtási őrök pedig S. J. háta mögött foglaltak helyet. Tárgyalás közben F. Á. kihasználva, hogy nem őket figyelik, elővette zsebéből a kábítószert. A „szintetikus kannabinoid” a bírósági tárgyalásra szóló idézésbe volt becsomagolva. F. Á. ökölbe szorította kezét, benne a csomaggal, S.J. combjára helyezte, majd egyre közelebb húzódott társához, hogy átadhassa. Ez azonban nem sikerült, az egyik őr ugyanis észrevette és felszólította F. Á-t, hogy adja át neki a tenyerében rejtegetett csomagot. A tárgyalás félbeszakadt, a bíró értesítette a rendőrséget, akik aztán a helyszínen lefoglalták a kábítószert.

Az új pszichoaktív anyag későbbi vizsgálata során kiderült, hogy a hasis és a marihuána hatóanyagához hasonló hatású, mesterségesen előállított vegyületről van szó, amely 5F-ADB-PINACA hatóanyagot tartalmaz. A vádlottnál lefoglalt mennyiség nem éri el a csekély mennyiség felső határát – írja a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: