Az idősek otthonában raboltak Debrecenben

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 13., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
A bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 1457/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt. 15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint B. L. 2017. április 15-én, valamivel éjfél után jelent meg a Thomas Mann utcai Nyugdíjasok házánál, Debrecenben. Átmászott a kerítésen, majd a nyitva hagyott bejárati ajtón át bement az épületbe. Az egyik emeleti garzon rácsos biztonsági ajtajában benne volt belülről a kulcs, a bejárati ajtó pedig be sem volt zárva, az elsőrendű vádlott így jutott be a lakásba. A konyhában magához vette az ott lakó néni mobiltelefonját, majd a nappaliba ment át. Az idős lakó azonban az üvegajtón keresztül észlelte a betolakodót és hangosan felkiáltott, így B. L. elmenekült.

Bő három héttel később, újra az éjszaka közepén, az elsőrendű vádlott visszatért az otthonba. Az egyik földszinti garzon nem volt kulcsra zárva, így jutott be egy 95 éves nénihez. Az asszony aludt, de felébredt a kutatás zajára és számon kérte a vádlottat. B. L. mindenképpen meg akarta szerezni az értékeit, de tartott attól, hogy az asszony segítséget hív, ezért párnát nyomott az arcába. A sértett kérte, hogy ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent. A vádlott magához vette az ágyon talált pénztárcák tartalmát, aztán a sértett ujján lévő gyűrűket szemelte ki. Az idős néni lehúzta 4 gyűrűjét és odaadta. B. L. összesen 112 ezer forinttal és 88 ezer forint értékű ékszerrel távozott.

2017. május 26-án hajnalban R. J.-vel együtt jelentek meg újra a Nyugdíjasok házánál. Készültek is, vittek magukkal egy-egy pár szövetkesztyűt és egy-egy, arcukat eltakaró sapkát is. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége már ágyban vannak. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, felvették a kesztyűt és a sapkát, majd benyomták a lakás bejárati ajtaját. A garzonba lépve B. L. azonnal pénze és ékszerei átadását követelte az asszonytól, és hogy ennek nyomatékot adjon, kezeit a sértett nyakára, arcára nyomta és meg is ütötte az idős nőt. A szívbeteg asszony felült az ágyban, B. L. erre felállította és a földre lökte. Ez idő alatt R. J. kutakodott a garzonban, majd a szintén nagybeteg bácsit akarta rábírni, hogy adja át értékeiket. Több alkalommal meg is ütötte, s az ágyra nyomta. Felesége közölte velük, hogy férje nem tud beszélni, erre B. L. felemelte a földről, majd férje mellé lökte az asszonyt. Mindkét vádlott kutatni kezdett zseblámpájuk fényénél, végül magukhoz vették a házaspár laptopját, egy hangszóró szettet és 20 ezer forint készpénzt. Elvitte egy halláskárosultak részére kifejlesztett telefont is, illetve 8 tábla csokoládét, 1600 forint értékben. Az értékeken a két vádlott egyenlő arányban osztozott. A lapotopot R. J. testvére feleségének adta ajándékba, később a rendőrség lefoglalta nála – írja a vád.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint B. L. és R. J. is erőszakos többszörös visszaesőnek minősül.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: