Nyolc évvel a gyilkosság után állt bíróság elé

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 29., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B.546/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség módosított vádirata szerint a 87 éves sértett egyedül élt debreceni házában. Gyermeke nem volt, de nővérével, annak lányával és két unokájával szoros kapcsolatot tartott. Végrendeletében unokahúgát jelölte meg örököseként, így számítani lehetett arra, hogy annak két lánya, köztük Kné M. Krisztina vádlott is részesül az örökségből. Miután azonban unokahúga hamarabb meghalt, a törvényes örökösöket illette volna meg az idős asszony vagyona.

Kné M. Krisztina – a sértett nővérének unokája – volt az, aki a napi teendők során segített a sértettnek. Az asszony meglehetősen bizalmatlan volt mindenkivel, a vádlotton és a neki segítő személyeken kívül mást nem engedett be a házába. Kné M. Krisztina és férje munkanélküliek voltak, a sértett gyakran kisegítette őket. A vádlott anyagi helyzete 2004 óta romlott meg, közüzemi tartozásokat, hiteleket halmozott fel, amiket újabb kölcsönökből rendezett. 2005-ben iskolatitkárként sikkasztott a munkahelyén, az iskola kártérítési eljárás indított, így újabb egymillió forinttal nőtt a tartozása. 2008-ban házukat árverésre bocsátották. A vádlott közben azzal hitegette a sértettet, hogy közös otthonba költöznek, amit a sértett és a vádlott házának eladásából finanszíroznak. Ennek az árverés miatt nem volt realitása. Kné M. Krisztina azt mondta, hogy együtt lakva könnyebben gondoskodhat az asszonyról. A 87 éves özvegy házát meg is hirdették, de vevő nem akadt rá. A sértett a szomszédban lakó barátnőjétől a vádlott részére kölcsönt is kért, mondván, közös otthonuk befejezéséhez és a költözéshez van szükség a pénzre – írja a vád.

A vádlottat 2008 február 8-án bűnösnek mondta ki a bíróság sikkasztás bűntettében, felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Aznap délután is ment a sértetthez, ahol azonban ezúttal szóváltás alakult ki. Az asszony ugyanis rájött, hogy az összeköltözést illetően a vádlott félrevezette őt. Dulakodni kezdtek, a sértett esés közben beverte a fejét a tűzhely sarkába. A vádlott ekkor a földön fekvő sértett mellkasára térdelt és megfojtotta – tartalmazza a vádirat. A végrendeletet keresve Kné M. Krisztina ezután átkutatta a házat, majd távozott, saját kulcsával bezárva az ajtót és a nagykaput. Másnap délelőtt tért vissza, és azzal hívta a mentőket, hogy holtan találta rokonát. Az orvos előbb azt hitte, az idős asszony természetesen úton hunyt el, a boncolás azonban megállapította, hogy gyilkosság történt. A büntetőeljárás során azonban nem sikerült a tettes személyét megállapítani, így az eljárást felfüggesztették. A vádlott az ingatlant megszerezte, majd 3,2 millió forintért értékesítette. Évekkel később viszont „új tények és körülmények” merültek fel, a nyomozás folytatódott, és a rendőrök 2016 februárjában elfogták Kné M. Krisztinát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Határozathirdetés

Eljáró bíróság: