Egy huszonéves halálát okozta a Böszörményi úton kisodródó autó

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 29., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Hlálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, halált okozó járművezetésének tiltott átengedése bűntette, ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége
Ügyszám: 
B.1659/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/153.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint S. Ákos sem jogosítvánnyal, sem KRESZ ismeretekkel nem rendelkezett, így „alkalmatlan volt a gépjárművezetésre”.

2016. június elsején, hajnali ¾ 3 körül az elsőrendű vádlott barátjával Debrecenben, a Böszörményi úton közlekedett, a Honvéd temető irányába. Az autó vezetését két órával korábban Sz. Krisztián, a másodrendű vádlott engedte át neki, úgy, hogy nem győződött meg arról, barátjának van-e egyáltalán jogosítványa. Előtte együtt iszogattak egy Cívis utcai garázsban, ahová Sz. Krisztián már eleve ittasan érkezett. Az ügyészség szerint a másodrendű vádlott tudott arról, hogy S. Ákos is fogyasztott alkoholt.

Derült volt az idő, gyér volt a forgalom, működött a közvilágítás, száraz volt az út. S. Ákos a vádirat szerint 50 km/h helyett 95 – 100 km/h sebességgel haladt, amikor a Böszörményi út 2. szám előtti balra ívelő kanyart nem tudta bevenni és a gépkocsival a belső sávból kisodródott. K.I. és Sz.N. sértettek két barátjukkal négyesben hazafelé tartottak és éppen az úttest jobb széle melletti füves területen voltak, amikor közéjük vágódott a kisodródott autó, és kettőjüket elgázolta. A gépkocsi egy fának ütközve, a tetejére borulva állt meg. A 28 éves K.I. a helyszínen életét vesztette, életének megmentésére esély sem volt. A másik gyalogos, a 19 éves Sz.N. súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a lány hónapokig lábadozott. A balesetet okozó autó utasa – a másodrendű vádlott – szintén megsérült, S. Ákos viszont megúszta kisebb zúzódásokkal és karcolásokkal – tartalmazza a vádirat.

Sz. Krisztián közepesen ittas volt, S. Ákos enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. Mindkét vádlott szervezetében a helyszíni gyors drogteszt THC-t mutatott ki, de „nem bizonyítható, hogy a cselekmény időpontjában kábítószertől bódult állapotban lettek volna” – írja a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás - amennyiben bizonyítási indítvány nem lesz, úgy perbeszédek, ítélet is születhet

Eljáró bíróság: