Emberölés Vámospércsen

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 24., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.455/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott lakóháza 2006-ban leégett, így ezt követően hajléktalan életmódot folytatott. A bűncselekményt megelőzően mintegy két évvel a férfit az idős, mozgásában nehezített sértett fogadta be vámospércsi lakóházába. Mindketten hosszabb ideje italozó életmódot folytattak. A vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően, ittas állapotban, előzetes szóváltást követően többször is bántalmazta az idős embert, aki a sérüléseivel nem fordult orvoshoz.

A vádirat első vádpontja szerint a két férfi között 2017. január 21. 00 óra és 23. 14 óra közötti időben a lakásban szóváltás alakult ki, amely során a vádlott felszólította a sértettet, hogy rakjon tüzet a kályhában. A sértett erre nem volt hajlandó. K. Imre emiatt felindult állapotba került, a kályha közelében lévő baltával a sértettet nagy erővel három alkalommal a fején megütötte. Ezután egy faággal folytatta a sértett bántalmazását – többször kis-közepes erővel a fején és legalább egy esetben nagy erővel a háta bal oldalán ütötte meg. Majd egy fűrésszel ütötte meg a szállásadója fejét legalább egy alkalommal. Miután a vádlott felhagyott a bántalmazással, a faágat felvágta, azzal begyújtott a kályhába és visszafeküdt aludni anélkül, hogy a sértett állapotát megvizsgálta volna. Másnap reggel győződött meg arról, hogy a sértett életjeleket nem mutat. A holttestet január 23-án 14 óra körül a sértetthez látogatóba érkezett két férfi fedezte fel. A sértettnek okozott sérülések száma, súlya és jellege alapján a vádlott cselekményét az átlagosat lényegesen meghaladó rendkívüli embertelenséggel, brutalitással, gátlástalanul, emberi mivoltából kivetkőzve vitte véghez – fogalmaz az ügyészség.

A második vádpont szerint 2017. január 20-án 13 óra körül a vádlott megjelent egy vámospércsi boltban, ahol a boltot üzemeltető asszony egyedül tartózkodott. K. Imre a pultról levett egy két deciliteres szeszesitalt, melyet a nála lévő üres szatyorral együtt letett az élelmiszerekkel megrakott állvány melletti hűtőládához. Ezt észlelve az asszony az üveget megfogva azt a pénztár mögötti állványon helyezte el. A vádlott rövid nézelődést követően a sértetthez lépett, amikor meglátta, hogy az általa kiválasztott ital a sértett mögötti állványra került, felindulásában a nőt szidalmazva azt állította, hogy a szeszesitalt egy másik boltban vásárolta. Az asszony közölte vele, hogy ez nem igaz, látta, amikor az italt a polcról levette és felszólította a férfit, hogy hagyja el az üzletet. A vádlott a pénztárgép pultja felett átnyúlva megragadta a nő felső ruházatát és mintegy két méternyire kirángatta őt a pult mellől. K. Imre a pénztárgép mögé lépett, az italt magához vette, betette a szatyorba és távozott az üzletből – tartalmazza a vádirat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: