Elvétette autójával a kanyart – a vasúti síneken kötött ki

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 18., csütörtök 13.45
Ügy tárgya: 
Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség
Ügyszám: 
Bf. 233/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

460 ezer forint pénzbüntetésre ítélte első fokon - gyorsított eljárásban -, 2017 márciusában a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a vádlottat, aki 2017 február 5-én elnézett egy kanyart és a vasúti sínekre hajtott gépkocsijával Nagykereki és Kismarja között. A bíróság O.O-t a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt marasztalta el. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész pedig azt indítványozta, hogy a férfit a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől is, az ítélet így nem vált jogerőssé.

A bíróság által megállapított tényállás szerint O.O. 2017. február 5-én este, 17 óra 42 perckor Nagykereki irányából Kismarja felé haladt, sima, hibátlan, de nedves aszfalton, egy közvilágítás nélküli útszakaszon. Egy fénysorompóval ellátott vasúti átjáróhoz érkezett, de figyelmetlensége miatt elhibázta a bal kanyart és mintegy 60 km/h sebességgel ráhajtott a vasúti pályára. Az autó két első kereke defektet kapott, a gépjármű a vasúti sínre felfeküdve megcsúszott és csak az átjárótól bő 40 méterre állt meg. A férfi észlelte a veszélyhelyzetet, és azonnal hívta a 112-t. Ezután egy arra közlekedő autós és annak utasa sietett segítségére. A Nagykerekiből Debrecenbe tartó személyvonat 6 perc múlva futott volna be az érintett vasúti kereszteződésbe. Elémentek a vonatnak és a mobiltelefonok lámpájával jeleztek az „Uzsgyi” vezetőjének. A személyvonat 60 km/h sebességgel közeledett feléjük, de a mozdonyvezető észrevette a felvillanó telefonokat, majd látta a felakadt autó vészvillogójának fényét is, így lassításba kezdett. A vonat végül 20 méterre állt meg a vádlott személygépkocsijától. Személyi sérülés nem történt.

Az elsőfokú tárgyaláson O.O. elismerte felelősségét, azzal védekezett, hogy megtévesztette őt az út vonalvezetése. A bíróság megállapította, hogy a vádlott megszegte a közlekedési szabályokat, hiszen nem az útviszonyoknak – az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának – megfelelően közlekedett. A Berettyóújfalui Járásbíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és kifogástalan közlekedési előéletét is. A vádlott ugyanis 1991-ben szerzett jogosítványt és azóta 700 ezer kilométert vezetett balesetmentesen. 30 év alatt sem baleset részese, sem okozója nem volt. Súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a bíróság azt, hogy O.O. magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés és a vonaton utazó 10 -15 utas biztonságát. A bíróság ugyanakkor az ügyészség indítványával szemben nem látta indokoltnak azt, hogy eltiltsa a vádlottat a járművezetéstől. Álláspontja szerint O.O. éppen felelősségteljes viselkedését igazolta akkor, amikor mindent megpróbált megtenni annak érdekében, hogy az érkező vonat vezetője észlelje a síneken lévő autót és így elkerüljék a balesetet.

Az első fokon kiszabott 460 ezer forint pénzbüntetés egyébként 200 napi tételnek felel meg. Amennyiben a vádlott ezt nem fizeti meg, úgy büntetését fogházbüntetésre kell átváltoztatni.

Az esetről szóló korábbi hír:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugye...

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: