Az egyetemen terjesztették a marihuánát

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 19., péntek 09.30
Ügy tárgya: 
Kereskedéssel, oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 243/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a két magyar és a három nigériai vádlott 2014-ben került szorosabb kapcsolatba egymással. Az elsőrendű vádlott, L. Bálint egy debreceni gimnázium tanulója volt, a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlott pedig a Debreceni Egyetem Műszaki, Vegyészmérnöki Karán tanult.

A másodrendű vádlott A.J. 2007-től kezdődően fogyasztott marihuánát: A harmadrendű vádlottal, E.A.O.-val 2010-ben ismerkedtek meg, jó kapcsolat alakult ki közöttük, rendszeresen kábítószereztek együtt. A negyedrendű vádlott, A.O.B. a másodrendűvel egy házban lakott. A három nigériai férfi 2014-től kezdődően saját fogyasztásra és eladásra is szerzett be marihuánát. 2014 őszén elsőként A.J., majd később a többiek is megismerkedtek L. Bálinttal, és megegyeztek abban, hogy az L. Bálinttól beszerzett marihuánát értékesítik a Debreceni Egyetem külföldi diákjai részére. L. Bálint a drogot ismeretlen forrásból szerezte be.

2015 tavaszáig 49 fogyasztónak értékesítettek, a vádirat szerint több mint 600 gramm marihuánát. Vevőik zömmel iraki, iráni, török, brit, izraeli, indiai, kanadai, tajvani, indiai, szír, svéd, norvég diákok voltak, többségük több alkalommal is vásárolt a nigériai terjesztőktől. A rendelést telefonon vagy interneten vették fel. A másodrendű vádlott „Padoski Okeke” néven egy közösségi profilt is létrehozott, így tartott kapcsolatot vevőkörével. A vevőkkel konspirálva a marihuánát „könyvként”, „kémiaként”, vagy „kémiakönyvként” emlegették, pontosan megjelölve a számát, amely a marihuána mennyiségét jelentette. A kábítószert a Debreceni Egyetem Kémiai Épületében, a Kémiai Épület környékén, a főépület előtti parkban, illetve a főépület mögötti dohányzóhelyen adták át a megrendelőknek, akik grammjáért 2-3.000 forintot fizettek. Olyan is volt, hogy az egyik vádlott az egyetem tornatermében szállította le a drogot, máskor a közeli ABC előtt cserélt gazdát az áru. A három nigériai vádlott összedolgozott a rendelések felvételén és az értékesítésben – írja a vád, mely szerint A.J. legkevesebb 288, E.A.O. 222, míg A.O.B. legalább 108 gramm marihuánát adott el.

Az ötödrendű vádlott kábítószer fogyasztóként baráti társaságával rendszeresen a Déri téren drogozott. Egy ilyen találkozón ismerte meg L. Bálintot, akivel jó kapcsolatba került. D. Levente elvállalta, hogy albérletében nagyobb L. Bálint mennyiségű marihuánát tároljon. Az elsőrendű vádlott egy-egy alkalommal befőttesüvegben 30-40 gramm marihuánát vitt a lakásba. D. Levente az értékesítésbe is bekapcsolódott, többször hitelbe kapta meg a drogot. Az ötödrendű vádlott több vevővel rendszeresen „bulizott”, az egyik ilyen füves cigarettás találkozóra elvitte magával L. Bálintot is, akit „fűárusként” mutatott be.

A vádlottaknál 2015 márciusában tartottak házkutatást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Elleni Bűnözés Osztály munkatársai.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: