Késsel követelte a bolt bevételét

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 8., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.863/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/151.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratának első vádpontja szerint a vádlott 2016. október végén érkezett Debrecenbe, ugyanis egy álláshirdetésre jelentkezett, egy tanyán dolgozott, mint állatgondozó, valamint a fenti helyen lakott. A munkáltatója 2016. december 24-én a vádlottat elküldte a tanyáról, mert nem volt elégedett a munkájával.

T. Péter december 29-én a délutáni órákban barátnőjével a tanya lakóházában tartózkodott. A vádlott, mivel a munkáltatójától kapott fizetését már felélte és sürgősen pénzre volt szüksége, így – a munkáltatója tulajdonát képező 8-10 cm pengehosszúságú konyhai kést magához véve – elhatározta, hogy akár bűncselekmény útján is pénzt szerez.

A vádirat szerint a vádlott 2016. december 29-én délután fél öt körül megjelent egy debreceni ABC-nél, ahol az arcát sállal, illetve kapucnival, valamint úszószemüveggel eltakarva belépett a boltba. A ruházatából elővette a kést, és azt maga elé tartva felszólította a bejárattól mintegy egy méterre, a hűtőnél pakoló eladót, hogy: „Rablás! A pénzt!”. Az eladó közölte, hogy nem adja oda a pénzt és felszólította a vádlottat, hogy távozzon az üzletből. Az eladó ezután a pult mögé akart menni, hogy a pult alatt lévő pánikgombot megnyomja. Azonban a vádlott ezt észlelve az eladót megkerülve a vásárlók elől elzárt pult mögé lépett. A férfi a pult fiókját kinyitva készpénz után kutatott, majd a kassza aprópénzt tartalmazó felsőrészét megemelte és az alatta lévő bankjegyek közé markolt, azonban azokat nem tudta megfogni, így a földre estek. A vádlott ekkor a kasszából kivett egy 10.000 forintos bankjegyet, valamint 1.785 forint aprópénzt, melyet a felsőruházatába rejtett, miközben a bal kezében lévő kést a mellette álló eladóra fogta. Eközben az asszony megpróbálta a fiókot becsukni annak érdekében, hogy a vádlott nagyobb összegű készpénzt ne tudjon eltulajdonítani, mikor a felé tartott késbe a bal hüvelykujjával belenyúlt. Az eladó ekkor kihasználva, hogy a vádlott a pult mögött van, kiszaladt a boltból hátrahagyva a vádlottat és hangosan kiabálva segítséget kért. T. Péter az elvett készpénzzel szintén kiment a boltból, majd a Tócóvölgy irányába szaladt. A bolt felé haladó tanú meghallotta a sértett kiabálását, a vádlott után szaladt, majd egy lépcsőháznál utolérve a vádlott kabátját megfogta. Ekkor a vádlott hirtelen a tanú felé fordult, majd kirántotta magát a fogásból és futva a 4-es számú főút irányába, a tanya felé elhagyta a helyszínt.

A második vádpont szerint a vádlott barátnője 2016. december 31-én 14 óra 41 perckor telefonon bejelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, mely szerint az I. vádpontban részletezett bűncselekmény miatt körözött személy, valamint a barátja személyleírása megegyezik, aki egy debreceni panzióban tartózkodik. A rendőrök fél négykor megjelentek a panzióban, hogy elfogják a vádlottat. A panzió bejárati kapujánál a rendőrjárőrök az éppen megérkező vádlottat felszólították személyazonossága igazolására, melynek során a vádlott Sz. Dávid néven mutatkozott be. Ekkor T. Péter határozottan a kijárat felé indult, melyre a járőrök a szökés megakadályozása érdekében bilincset alkalmazva a vádlottat elfogták. Ezt követően a megbilincselt vádlottat a járőrök a panzióbeli szobájába kísérték, ahol az ablakpárkányon elhelyezett pénztárcájából előkerült egy ismeretlen személy által készített, Sz. Dávid névre kiállított, de a vádlott fényképét tartalmazó személyigazolvány, melyről a vádlott azt nyilatkozta, hogy ez az ő személyi okmánya. Ez a személyi igazolvány sem gyártására, sem kiállítására nézve nem eredeti okmány, un. teljes hamisítvány – tartalmazza a vádirat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: