A vád: nagyobb kárt okozó csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 15., péntek 11.00
Ügy tárgya: 
Nagyobb kárt okozó csalás bűntette
Ügyszám: 
B. 135/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúböszörmény, Kossuth u. 1.
Tárgyaló: 
1.em.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdúböszörményi Járásbíróság vádirata szerint a V. Kft. másfél évtizede az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), valamint a legtöbb megyei polgárőrszervezet beszállítója. A cég munkaruházati és ehhez kapcsolódó kiegészítő termékeket szállított a polgárőrségnek. 2016 első negyedévében az OPSZ nyílt közbeszerzési eljárást írt ki láthatósági mellények beszerzésére. 2016 februárjában bontották fel az ajánlatokat, mely során kiderült, hogy minden feltételt figyelembe véve a V. Kft. tette a legkedvezőbb ajánlatot. A közbeszerzési keretszerződést az OPSZ és a V. Kft. képviselői 2016 májusában írták alá. A vádirat szerint a cég úgy teljesítette a szerződést, hogy kész láthatósági mellényeket vásárolt egy hajdúböszörményi társaságtól.

T. Attila Sándor vádlott - a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőrszövetség elnöke - tudván, hogy a V. Kft. a megrendelést a hajdúböszörményi cég bevonásával teljesíti, 2016. április 29-én személyesen kereste fel a böszörményi cég vezetőjét, a társaság irodájában – írja a vád. Az ügyészség szerint a vádlott a sértettől 2 millió forintot kért azzal, hogy „azt az ’Öregnek’ – az OPSZ elnökének – kellene felküldeni”. A cégvezető jelezte a vádlottnak, hogy ezt a V. Kft. képviselőjével kellene rendeznie, hiszen ő áll kapcsolatban az OPSZ-szel, a hajdúböszörményi cég csak gyártóként van jelen. Megpróbáltak telefonon kapcsolatba lépni a V. Kft. vezetőjével, de külföldi tartózkodása miatt ez nem sikerült, így a sértett sms-ben tájékoztatta őt a kérésről. A vádlott távozásakor utalt arra, hogy miután megbeszélték, várja a telefonhívásukat, hozzátéve, hogy nagyjából 10 nap múlva vinné a pénzt Budapestre, így addig egyeztessenek – áll a vádiratban.

A cégvezető hazatérése után a sértettek megbeszélték, hogy a pénzkérést ellenőrzik az OPSZ elnökénél, ez azonban a vádirat szerint többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült. A hajdúböszörményi cég vezetője végül május első napjaiban átadta a 2 millió forintot, de jelezte a vádlottnak, hogy a V. Kft. képviselője is tud a pénzátadásról, és ő sem érti, hogy miért van erre szükség. A V. Kft. képviselőjének 2016 novemberében sikerült találkoznia az Országos Polgárőr Szövetség elnökével. A személyes találkozón azt szerette volna ellenőrizni, hogy az OPSZ elnöke megkapta-e a pénzt. A találkozó során azonban az derült ki, hogy az elnök semmilyen célra nem kért pénzt a sértettektől, a vádlotton keresztül sem, és nem is kapta meg – tartalmazza a vád. A férfi azonnal hívta böszörményi üzlettársát, akivel közölte: feljelentést fog tenni az ügyben. A böszörményi cégvezető mindezekről magát a vádlottat is tájékoztatta, még aznap. Az ügyészség szerint a vádlott nyugtatta és megígérte, másnap felkeresi és megbeszélik a történteket. 2016. november 22-én T. Attila Sándor meg is jelent a hajdúböszörményi cég irodájában és egy nájlontasakban átadott a sértettnek 2 millió forintot, hozzátéve: „visszahoztam a kölcsönt, amit akkor kértem” – tartalmazza a vádirat. Az átadott pénzt a nyomozóhatóság a helyszínen lefoglalta, majd kiadta a két sértettnek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés