Másodfokon az Iparkamara utcai bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 23., csütörtök 14.00
Ügy tárgya: 
Aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf. 452/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első fokon 2017. június 15-én összesen 11 év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság társtettesként, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése miatt azt az öt vádlottat,

akik 2016 júliusában a bíróság Iparkamara utcai épülete előtt tuszkoltak be egy nőt az autójukba és akarata ellenére Budapestre vitték. Az esetet egy járókelő észlelte, és az autópályán egy traffipax azonosította a tettesek autóját.

Az első fokú bíróság az elsőrendű vádlottat becsületsértés vétsége, a másodrendű vádlottat pedig testi sértés kísérletében is bűnösnek mondta ki. A bíróság a vádlottakra 1 év 10 hónap és 2 év 10 hónap közötti börtönbüntetéseket szabott ki, két vádlott szabadságvesztésének végrehajtását 4-4 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottaknak emellett csaknem 800 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2014 őszén ismerkedett meg a sértettel, aki elmondta neki, hogy korábban külföldön prostituáltként dolgozott. Az asszony rábeszélte, hogy menjen vele Budapestre. A vádlottak ezt követően a sértettet - elmondása szerint - prostitúcióra kényszerítették. A sértett nem akarta ezt folytatni és hazament a szüleihez, de a vádlottak érte mentek és visszavitték a fővárosba. 2016. július 8-án a sértett „megszökött” a vádlottaktól, és a rendőrség segítségét kérte, a nőt egy debreceni hajléktalan szállón helyezték el. A vádlottak tudomást szereztek a sértett debreceni tartózkodásáról, és megbeszélték, hogy őt akár erőszakkal is visszaviszik. Július 20-án személygépkocsival mind az öten Debrecenbe utaztak, ahol a járókelőket kérdezgették a hajléktalan szállókról. Az éjszakát az autóban töltötték, másnap pedig valamennyien a vasútállomás melletti hajléktalan szálló környékén keresték a sértettet. Egyikük a szálló udvarán meglátta a nőt, ezután szétszóródva, a közeli parkban vártak rá. A nő elhagyta a szállót és az Iparkamara utca közelében járt, amikor a vádlottak autóval utolérték. A hajánál fogva rángatták a kocsi felé, megütötték, majd a térdén végighúzva a fél utcán, akarata ellenére betették az autóba. A nő közben segítségért és rendőrért kiáltozott. Egy szemtanú hívta a rendőrséget, majd az autópályán Pest felé menet, egy benzinkútnál tartóztatták fel a vádlottakat. A sértettet a vádlottak két órán át a hátsó ülés mögött, a lábuknál utaztatták, útközben folyamatosan bántalmazták: rátapostak, ütögették, csipkedték. Egyikőjük kést is szorított a nyakához.

A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: egy másik ember szabadságát korlátozni nem lehet. Az, hogy akarata ellenére magukkal vitték a sértettet és menet közben a bántalmazások mellett a legalapvetőbb mozgásában is akadályozták, azzal súlyos bűncselekményt követtek el. Azt, hogy a vádlottak valóban kényszerítették-e prostitúcióra a sértettet, az nem volt a jelen eljárás része, azt viszont, hogy folyamatosan félelemben tartották, egyértelműen meg lehetett állapítani. A vádlottak bűnösségét többek között a tanúvallomások, a szemtanú vallomása és a térfigyelő kamera felvételei is bizonyították.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: