Kisfiút gázolt el a busz Hajdúsámsonban

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 13., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 1169/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/153.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint B. Imre 1984 óta rendelkezik gépjárművezetői engedéllyel. Az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként 1 millió kilométert vezetett balesetmentesen.

A vádlott 2017. április 13-a délután borult időben, nappali fényviszonyok mellett, egyenetlen, de száraz úttesten haladt az általa vezetett helyközi járatú autóbusszal Debrecen felől Nyíradony irányába. A 471-es számú főút Hajdúsámsonon áthaladó szakaszán, az Árpád utcán közlekedett, 65 – 70 km/h sebességgel. Észlelte, hogy vele szemben feltorlódtak és lassan araszolgatnak a járművek, egy gyermek pedig kiszalad elé egy tehergépkocsi takarásából. A vádlott, hogy elkerülje a balesetet, erősen fékezett, de az autóbusz megközelítőleg 45 km/h sebességgel elütötte a gyalogost. A 10 éves kisfiú szabálytalanul, figyelmetlenül lépett ki a jármű mögül és nem győződött meg az átkelés veszélytelenségéről – tartalmazza a vádirat.

A sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a Kenézy Kórház Traumatológiai osztályán meghalt. A sértett életét - sérülései miatt - az időben érkező orvosi segítségnyújtás, az operáció és az intenzív terápia ellenére sem lehetett megmenteni.

Az ügyészség szerint a vádlott megsértette a KRESZ szabályait, hiszen lakott területen legfeljebb 50 km/h sebességgel haladhatott volna az autóbusszal. Amennyiben a vádlott betartja a sebességet, az általa is alkalmazott intenzív fékezéssel elkerülhette volna az ütközést – áll a vádiratban.

A balesetről sokan beszámoltak, íme egy közülük:

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20170415/busz-gazolas-halalos-fiu-hajdusamson/

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: