Másodfokon a Bem téri szexuális erőszak bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 24., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Szexuális erőszak bűntette
Ügyszám: 
Bf. 360/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2017. június 2-án többszörös visszaesőként, halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki tavaly októberben rátámadt egy fiatal nőre Debrecenben, a Bem téren.

A bíróság V. Józsefet erőszakkal, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak és kifosztás bűntettében, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a vádlottat, akinek csaknem 1 millió 800 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság jórészt elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a vádlott 2016. október 8-án Debrecen belvárosában szórakozott, alkoholt fogyasztott és ittas állapotba került. A sértett szintén a belvárosban időzött, majd az éjszaka folyamán barátjánál volt, akitől hajnal 4 óra körül, feldúltan távozott. Gyalog a Hadháziról a Nyíl utcára ment, ahol a villamos felé vette az irányt. A Méliusz Könyvtárnál járt, amikor V. József a háta mögé lépett és hátulról átkarolta. A férfi megemelte a 167 centiméter magas, 52 kilós lányt és a Bem téren lévő bokros, parkos részhez tolta. A sértett igyekezett kiszabadulni a vádlott szorításából, de nem sikerült neki. Közben a vádlott közölte vele, hogy meg fogja erőszakolni. A parkban a sértett segítségért kiabált, megkarmolta és próbálta megütni támadóját, aki erre legalább négyszer ököllel fejen, tarkón ütötte a lányt. A bántalmazás során a férfi azt is közölte áldozatával, hogy „a mai napot nem fogja túlélni”. V. József alulról levetkőztette és szexuális aktusra kényszerítette a lányt, aki ellenkezett, és felajánlotta a vádlottnak, hogy fogadjon el tőle pénzt, csak hagyja abba. Rövid idő után a vádlott megállt és közölte, hogy elfogadja az ajánlatát. A sértett a táskájából 13 ezer forintot adott oda a vádlottnak, aki ezt követően a Nagyerdő irányába elszaladt. A lány a Bem téri kereszteződésnél egy arra haladó taxistól kért segítséget, nem sokkal később pedig a rendőrök is kiérkeztek a helyszínre.

Az első fokú ítélet indoklásában elhangzott: a sértett vallomását szinte egy az egyben alátámasztotta a vádlott beismerő vallomása. A történéseket a genetikai vizsgálat is igazolta. Bár a vádlott megkérdőjelezte, hogy ténylegesen történt-e szexuális aktus, a bíró kiemelte: ez a cselekmény a törvény értelmében közösülés nélkül is szexuális erőszaknak számít. A vádlott a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy eszébe jutott a saját lánya, és elsősorban ez ösztönözte arra, hogy abbahagyja cselekményét, de a felajánlott pénz is motiválta. Mélyen megbánta a történteket és élete végéig hordozni fogja a szégyent.

A bíróság a vádlott megbánó magatartását és beismerő vallomását enyhítő körülményként értékelte. Súlyosító körülménynek számított azonban az, hogy a vádlott ittas állapotban követte el a bűncselekményt, illetve, hogy megszaporodott a hasonló bűncselekmények száma. A bíró hozzátette: egy védtelen nő nem válhat bűncselekmény áldozatává, a törvénynek meg kell őt védenie.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: