Első fokon felmentették az uzsoraügy vádlottjait

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 5., csütörtök 10.30
Ügy tárgya: 
Üzletszerűen elkövetett uzsorabűncselekmény bűntette
Ügyszám: 
Bf. 606/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2016. szeptember 12-én bizonyítottság hiányában felmentette azt a két vádlottat, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora bűncselekménnyel vádolt a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség. A bíróság úgy ítélte meg, hogy kétséget kizáróan nem bizonyítható a vádlottak bűnössége: a sértettek és a tanúk ugyanis még a nyomozati szakban visszavonták terhelő vallomásaikat, egyéb bizonyíték pedig nem állt rendelkezésre.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség vádirata szerint az első-, és a másodrendű vádlott Nádudvaron adott kölcsön több családnak, akiktől aztán magas kamattal kérték vissza a tartozást. A két vádlott lakókörnyezetében több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését. A két vádlott ezt használta ki – állapította meg az ügyészség. 2013 augusztusában az egyik sértettnek 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben - a bolti árnál magasabb áron - édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak. Az elsőrendű vádlott a 100 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20 - 50 ezer forintos kölcsönöket, ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt, és náluk is 50 - 100 százalékos kamatot szabtak meg a hitelezők. Ez a pár szintén a segély és a családi pótlék átvétele után rendezte tartozásait. Az ő adósságuk is szerepelt egy iskolai kockás füzetben, a többi adós tartozásaival együtt – tartalmazta a vád.

Az ügyben három "számozott" sértett-tanú is volt, akik szintén 5-10-20 ezer forintokat kértek és kaptak, nekik ugyanúgy egy hónappal később, duplán kellett fizetniük. A vádhatóság szerint az első-, és a másodrendű vádlott tisztában volt a sértettek szorult anyagi helyzetével, és tevékenységük alkalmas volt arra, hogy “a sértetteket és családtagjaikat, különösen kiskorú gyermekeiket súlyos nélkülözésnek tegyék ki".

A sértettek és a tanúk a bírósági eljárás során azonban már nem a vádlottak bűnösségéről tettek vallomást. Bár a bíróság elfogadhatta volna a korábbi, terhelő vallomásokat, a Hajdúszoboszlói Járásbíróság az egymásnak ellentmondó vallomások mérlegelése során arra jutott, hogy a terhelő vallomásokban sincs annyi bizonyíték, ami kétséget kizáróan igazolta volna a vádlottak bűnösségét. Egyéb bizonyíték nem volt, így a járásbíróság bizonyítottság hiányában felmentő ítéletet hozott.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítélete nem lett jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. Jogerős döntést így a Debreceni Törvényszék hozhat az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés

Eljáró bíróság: