Manipulált villanyórák miatt kértek pénzt az áramszolgáltató dolgozói

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 21., csütörtök 09.15
Ügy tárgya: 
Gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf. 60/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. november 18-án, első fokon – nem jogerősen - bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, és vesztegetés bűntettében

azt a hat vádlottat, akik a manipulált villanyóra miatt kiszabott kötbér eltörlése, csökkentése érdekében kértek és adtak alkalmanként akár több százezer forintot.

K. Ádám, elsőrendű vádlott és B. Péter másodrendű vádlott az áramszolgáltató dolgozói voltak, és villanyóra ellenőrzési – leolvasási tevékenységgel összefüggő feladatokat is elláttak. Vizsgálták például a szabálytalan áramvételezéseket, és kezdeményezhették a szükséges eljárás megindítását. A két vádlott valamikor 2012-ben állapodott meg abban, hogy felveszik a kapcsolatot olyan fogyasztókkal, akik szabálytalanul használták az áramot. Megbeszélték, hogy a másodrendű vádlott közreműködésével pénzt kérnek tőlük, cserében pedig az elsőrendű vádlott elintézi, hogy a kiszabott kötbért töröljék, vagy az érintettek fizetési könnyítést kaphassanak. K. Ádám és B. Péter „szervezetten és rendszeres haszonszerzésre törekedve” követte el a bűncselekményeket. Az ügy többi vádlottja vagy szabálytalanul használta a villanyórát, vagy közvetített a vádlottak illetve az ügyfelek között.

A Debreceni Járásbíróság az elsőrendű vádlottat 6 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. K. Ádámot és B. Pétert a bíróság gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek. A másodrendű vádlott 4 év 10 hónap börtönbüntetést kapott és 5 évig nem gyakorolhatja a közügyeket. A harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottat gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetetett vesztegetés miatt marasztalta el a bíróság és másfél - másfél év börtönre ítélte őket, 2 év próbaidőre felfüggesztve. A hatodrendű vádlottnak bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt egy év szabadságvesztés a büntetése, 2 évre felfüggesztve.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint egy debreceni vállalkozó például 3 millió forint kötbért kapott a szabálytalan áramvételezés miatt. A két vádlott 713 ezer forintot kért az „ügyintézésért”, amelyet a harmadrendű vádlott ki is fizetett nekik, remélvén, hogy enyhítik vagy eltörlik a tetemes kötbért. Ezt végül nem sikerült megoldani, de a vesztegető a pénzét már nem kapta vissza. Egy másik alkalommal egy hajdúnánási cégre róttak ki 720 ezer forintos kötbért, a negyedrendű vádlottól K. Ádám és B. Péter 300 ezer forintot kért. Berettyóújfaluban az ötödrendű vádlottról szintén kiderült, hogy vendéglátóhelyén nem éppen szabályosan használja az áramot. A nagyságrendileg kétmilliós kötbér kiszabása előtt az első- és a másodrendű vádlott a hatodrendű vádlott közreműködésével vette fel a vállalkozóval a kapcsolatot. Előbb 500, majd 400 ezer forintot kértek tőle, a férfi azonban feljelentést tett, így a pénz átadására már a nyomozók bevonásával került sor.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés

Eljáró bíróság: