Akrobata múltja segítette a betörés-sorozatban

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 10., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
A jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 1582/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, V. Károly, felesége, Vné H. Erika és lányaik 2013. januárja és 2015. júniusa között munkahellyel, rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkeztek, a családfő által elkövetett bűncselekményekből származó vagyonból tartották el magukat. A bűncselekményekről a V. család többi tagja is tudott, és az értékesítésben is részt vettek. V. Károly egyik lánya autójával járta az ország nagyvárosait. Leparkolt a bűncselekmények helyszínei közelében és kifigyelte, ahogy a sértettek elhagyják a lakásukat. Az elsőrendű vádlott korábban cirkuszi artistaként dolgozott, ezt a tehetségét kihasználva főként a családi házak emeleti ablakait, illetve teraszajtóit feszítette fel a nála lévő csavarhúzókkal és feszítővasakkal – írja a vád. Miután a saját házában lévő riasztó működési elvét korábban már kitapasztalta, kijátszva a családi házak riasztóit, értékek után kutatott. Képes volt úgy mozogni, hogy a mozgásérzékelők ne észleljék, így a riasztó nem jelzett. Kinyitotta a bútorszéfeket, páncélkazettákat és általában ékszereket, órákat, készpénzt vitt el áldozataitól.

Az egyik debreceni családi házban például kutakodás közben megtalálta a széf kulcsát, így tudott belőle kivenni két tucatnyi aranyékszert és több millió forintot. Egy másik debreceni család házából 12 millió forint készpénzzel, brillköves gyűrűkkel és értékes órákkal távozott. Volt, ahol kicsavarozta a széfet, vagy lefeszítette a falról, máshol erre sem volt szükség: a fésülködőasztal fiókjában talált egymilliós karórát és több millió forint értékű ékszert. Egy szegedi házba is az emeleti teraszajtón át jutott be, felfeszítette a bútorszéfet, kivágta a nála lévő flex-szel és 35 millió forint értékű ékszerrel, aranytömbbel távozott. Egy szentesi ingatlanból 40 milliónyi zsákmány mellett még a családfő nemzetközi hajóvezetői engedélyét is magával vitte. Folyamatosan járta az országot: fosztogatott például Debrecenen kívül Győrben, Szolnokon, Székesfehérváron és Kecskeméten is.

V. Károlyt a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya Betörési Alosztályának munkatársai 2015. júniusában, összehangolt akció keretében fogták el Debrecenben. A közelben parkoló autóban megtalálták a betörések során használt eszközöket: fekete kesztyűt, sarokcsiszolót, vésőt, elemlámpákat, csavarhúzókat.

A vádhatóság összegzése szerint V. Károly összesen csaknem 365 millió forint értékű vagyont szerzett meg a betörések során, a rongálásokkal pedig több mint 1,2 millió forint kárt okozott. A vádlottak ecseri ingatlanában tartott házkutatás során a rendőrök csaknem 51 millió forintnyi értéket foglaltak le, melyeket vissza is adtak tulajdonosaiknak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: