Szeméremsértés másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 3., hétfő 10.00
Ügy tárgya: 
Szeméremsértés bűntette
Ügyszám: 
Bf.660/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság tavaly novemberben 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte - öt évre felfüggesztve - azt a férfit, aki Debrecen főterén mutogatta magát 2016 nyarán. A bíróság T. István Csabát szeméremsértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A Debreceni Járásbíróság a leghosszabb próbaidő – öt év – mellett döntött.

A bíróság tényállása szerint a vádlott 2016. július 17-én délelőtt végzett a munkahelyén, majd a nap folyamán több sörözőbe is betért. Este 6 óra körül kerékpárjával Debrecenben, a Piac utcán haladt a Kossuth tér felé, amikor megállt a Piac utca 53. szám előtt és magát mutogatva, szeméremsértő módon önkielégítésbe kezdett. A vádlott körül többen is megfordultak. T. István Csaba kis idő elteltével tovább haladt a Nagytemplom irányába, majd a Csapó utca sarkán lévő szökőkútnál megállt és folytatta nemi vágya kielégítését. Ekkor haladt arra egy édesanya, 10 hónapos gyermekével és 11 éves kislányával. Amikor a vádlott észrevette a tőle néhány méterre elhaladó nőt és gyermekeit, nekik mutogatva – integetve folytatta a szeméremsértést. Az anyuka ezt látva igyekezett minél hamarabb eltávolodni a vádlottól. A férfi ekkor biciklijével utánuk indult, de végül csak elhaladt mellettük, a szeméremsértéssel felhagyott.

T. István Csabát a rendőrök később a Homokkerti felüljárónál fogták el.

A vádlott a nyomozati szakban beismerő vallomást tett, amit a bíróságon is fenntartott.

Fejes Sándor bíró indoklásában kiemelte: enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott egészségi állapotát, illetve beismerő vallomását. Súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a vádlott ittas állapota mellett azt, hogy a férfi már harmadjára állt bíróság elé szeméremsértés miatt. A bíróság ezért alkalmazta a lehető leghosszabb próbaidőt. Az öt év arra ösztökélheti a vádlottat, hogy ne jusson eszébe bűnismétlés, hiszen akkor börtönbe kell vonulnia.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: