A bv. őr fékezte meg a bíróságon

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 22., csütörtök 09.30
Ügy tárgya: 
Hivatalos személy elleni erőszak bűntette, garázdaság vétsége
Ügyszám: 
B.459/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
fszt.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2016. szeptember 2-án délelőtt a Debreceni Járásbíróság épületében tárgyaláson vett részt egy ellene indult büntető eljárásban. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat a tárgyalásra egy bv. őrmester – a sértett- állította elő és kísérte.

A vádlott a tárgyalás során az ott elhangzottak miatt indulati állapotba került, a vezetőszárat feszegette, hangoskodott, megindult a tárgyalást vezető bírónő felé, azonban a sértett a vádlottat a vezetőszárral visszahúzta. A bíróság Sz. Károlyt több alkalommal rendre utasította, illetve a biztonsági őrséget is riasztotta. A tárgyalás befejeztével a vádlott a tárgyalótermet elhagyta a sértett kíséretében, Sz. Károly a tárgyalóterem előtt, a folyosón ordibált, hangoskodott, szitkozódott, valamint belerúgott az egyik padba. Ezt követően a bv. őrmester az alkalmazottak által használt folyosón vezette végig a vádlottat, aki eközben is szitkozódott, több alkalommal belerúgott a falba, testtel nekiment, üvöltözött, hogy megöli magát, s azt mondta, hogy leveszi a bilincset és meg fog szökni – tartalmazza a vádirat.

Ezt követően a sértett a vádlottat a zárható előállító helyiségbe kísérte, aki azonban ott tovább folytatta agresszív viselkedését, a falat és a berendezési tárgyakat rugdosta. Mivel a férfi saját testi épségét és a berendezési tárgyakat közvetlen módon veszélyeztette, a sértett bement a várakozó helyiségbe, hogy a vádlottat lefogja. Ekkor Sz. Károly nekitámadt a vele jogszerűen intézkedő bv. őrmesternek, több alkalommal megpróbált belerúgni. Dulakodás alakult ki köztük, amely során a vádlott nekilökte a sértettet az előállító helyiség rácsának. Végül a sértett a vádlottat lefogta, aki még ekkor is rúgkapált a sértett irányába és próbált a fogásból kiszabadulni. A sértettnek a bírósági biztonsági őrök, valamint további négy bv. intézeti alkalmazott nyújtott segítséget a vádlott lefogásában.

A vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a bíróság épületében tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen – fogalmaz az ügyészség.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: