Személyi szabadság megsértése

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 15., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.43/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
fszt.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az I.r. vádlott 2014 őszén egy Pest megyei kisváros vasútállomásán ismerkedett meg a sértettel, aki elmondta, hogy külföldön korábban prostituált volt. Az I.r. vádlott rábeszélte, hogy menjen vele Budapestre, s lakjon ott. Ezt követően a vádlottak a sértettet a fővárosban szexuális szolgáltatások elvégzésére kényszerítették, az általa ily módon megkeresett pénzt elvették tőle. Amikor a sértett nem akarta ezt a tevékenységet folytatni és hazament a szüleihez, érte mentek és visszaszállították Budapestre azért, hogy haszonszerzés céljából őt továbbra is szexuális cselekmény elvégzésére késztessék, bevételét elvegyék tőle, melynek érdekében bántalmazták a sértettet.

2016. július 8-án a sértett „megszökött” a vádlottaktól, a rendőrség segítségét kérte. A nőt egy debreceni hajléktalan szállón helyezték el. A vádlottak tudomást szereztek a sértett debreceni tartózkodásáról, közösen megbeszélték, hogy őt akár erőszakkal is visszaviszik Budapestre. Július 20-án személygépkocsival mind az öten Debrecenbe utaztak, ahol a járókelőktől kérdezősködtek a hajléktalan szállókról. Az éjszakát az autóban töltötték, másnap valamennyien gyalogosan, a vasútállomás melletti hajléktalan szálló környékén keresték a sértettet. A III.r. vádlott a szálló udvarán meglátta a nőt, ezután az öt vádlott szétszóródva, a közeli parkban várakozott a sértettre. Amikor a III.r. vádlott meglátta a sértettet a kapun kilépni, szólt a IV.r. vádlottnak, aki az I.r. vádlottnak jelzett. A sértett útközben észrevette, hogy a IV.r. vádlott állt vele szemben és figyelte őt. A nő ekkor megfordult, az ellenkező irányba tartott, azonban az autóval mellé parkolva a II.r. és az I.r. vádlott kiszállt, s kiabálni kezdtek vele. Az I.r. vádlott a hajánál fogva rángatta a sértettet a kocsi felé, miközben a II.r. vádlott többször fejen ütötte. A nő kiszabadult a vádlottak fogásából, s megpróbált elfutni. Azonban a II.r. vádlott elé állt, a térdre rogyott sértettet a karjánál és a felsőtesténél fogva az autó felé vonszolta, miközben a nő segítségért és rendőrért kiáltozott. A II.r. vádlott a sértettet akarata ellenére betette az autóba – tartalmazza a vádirat.

A történteket látta egy járókelő, aki telefonált a rendőrségre. Időközben valamennyi vádlott beszállt a kocsiba, a sértettet a hátsó ülés előtt a padlóra fektették, aki megpróbált kiszállni, félig kinyitotta az autó ajtaját, mire a IV.r. vádlott egy kést tartott a nyakához, megfenyegette, s felszólította, csinálja azt, amit mondanak neki. A vádlottak a lábuknál fekvő sértettet személyi szabadságában korlátozva, akarat ellenére Budapestre szállították a legelemibb mozgás lehetőségétől is megfosztva, mintegy két órán keresztül.

A nő közölte, nem akar Budapestre menni, mire ők vízzel locsolták az arcát, útközben rátapostak, ütögették, csipkedték, a III.r. vádlott egy alkalommal gyomorszájon ütötte.

A vádlottak által használt gépjárművet egy, az M35-ösön felállított trafipax azonosította. 8 óra 55 perckor motoros rendőrjárőrök egy benzinkútnál állították meg a vádlottak kocsiját.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás - amennyiben a bizonyítási eljárás befejeződik, úgy perbeszédekre és határozathirdetésre is sor kerülhet.

Eljáró bíróság: