Rongálás bűntette másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 13., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Vallási tisztelet tárgyát szolgáló épület megrongálásával elkövetett rongálás bűntette
Ügyszám: 
Fkf.436/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság tavaly májusban első fokon vallási tisztelet tárgyául szolgáló épület rongálása bűntettében mondta ki bűnösnek azt a két fiatalkorút, akik horogkeresztet és fordított keresztet festettek a Debreceni Református Nagytemplom talapzatára. A fiatalkorúak bírósága ezért őket két-két évre próbára bocsátotta, melynek tartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

2016. április 16-án este az elsőrendű vádlott a Nagytemplom környékén időzött, ahová megérkezett barátaival a másodrendű vádlott is. Beszélgetésbe kezdtek, amikor is az elsőrendű vádlott felvetette, hogy a nála lévő fekete színű festékkel falfirkát fessenek a Nagytemplom talapzatára. Bár egyikük barátnője próbálta őket lebeszélni, a fiúk hátrahagyták a társaságot, az épület oldalához mentek, majd a márványlapokkal kirakott lábazatra horogkeresztet és egy fordított keresztet festettek. Ezt követően az elsőrendű vádlott visszaadta tulajdonosának a festékszórót, a vádlottak szétváltak és elhagyták a helyszínt. A két fiú a református egyházközösségnek 80 ezer forintos kárt okozott.

Az ügyet első fokon bíróság elé állítás keretében tárgyalta a Debreceni Járásbíróság, erkölcsi okokból azonban zárt tárgyalást rendelt el a bíró. A nyilvánosság kizárását a bíróság szerint a két fiatalkorú elkövető érdekei, személyiségi jogainak védelme indokolta.

A nyilvános ítélethirdetésen elhangzott: a két 15 éves fiú fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását, és elismerték a bűncselekmény elkövetését. Bűnösségüket emellett a tanúvallomások és az okirati bizonyítékok is alátámasztották. Az elkövetők megbánták tettüket, az elsőrendű vádlott megfizette az okozott kárt, és mindketten bocsánatot is kértek a sértettől.

Az ítélet meghozatala során súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan műemléket rongáltak meg, amely nem csak Debrecen legfontosabb jelképe, hanem országos jelképnek is tekinthető, tettük így súlyosan sértette a közérdeket.

Az ügyészség súlyosításért, külön magatartási szabály előírása céljából, a vádlottak, törvényes képviselőik és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Az elsőfokú eljárás során a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, így előfordulhat, hogy a másodfokú bíróság is hasonlóképpen dönt.

A határozathirdetés nyilvános.

Eljáró bíróság: