Halálos közúti baleset másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 25., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
Bf.648/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. november 10-én bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a 80 éves vádlottat, aki 2015 februárjában ütött el két gyalogost Debrecenben, az Alma utcán. Az áldozatok egyike a helyszínen meghalt, másikuk maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Az elsőfokú bíróság S. Jánost két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől. A vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen. A szabadságvesztés mellett a bíróság a vádlottat 357 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A Debreceni Járásbíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint 2015. február 15-én délelőtt - az akkor 78 éves - vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába. S. János az Alma utca – Kaskötő utcák kereszteződésénél 75 – 85 km/h sebességgel haladt. Ilyen sebesség mellett azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, elütötte a két gyalogost, majd 68 – 75 km/h sebességgel egy kerítésnek ütközött.

A vádlott a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tett, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. A műszaki szakértő abszolút sebesség túllépést állapított meg, hiszen azon a szakaszon legfeljebb 50 km/h-val lehet haladni. A szakvélemény szerint azonban a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a vádlott betartja az 50 km/h sebességet, a nedves úton ugyanis csak 23 – 35 km/h sebességgel tudott volna bekanyarodni.

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott nem csekély mértékben lépte túl a sebességet, és figyelemmel kellett volna lennie a kedvezőtlen útviszonyokra is. A bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy egy ember halálán túl a baleset másik áldozata - súlyos sérülései miatt - 100 százalékban elveszítette munkaképességét. Ezen felül súlyosító körülmény az is, hogy S. János 50 százalékkal lépte túl a megengedett sebességet, valamint az, hogy helyi és országos szinte is megszaporodott a gyorshajtások száma.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlott beismerő vallomását, S. János idős korát, illetve azt is, hogy maga a vádlott is megsérült a balesetben.

A bíróság az orvosszakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott egészségi állapota miatt már nem alkalmas a közúti vezetésre, ezért végleges eltiltást kellett alkalmaznia.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője enyhítés végett fellebbezett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: