Ítélethirdetés megismételt eljárásban

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 17., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Folytatólagosan elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette
Ügyszám: 
B.536/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Törvényszék, mint elsőfokú bíróság 2014. júniusában hozott ítéletében, 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra, emellett 1 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte az ügy I.r. vádlottját. A bíróság dr. Kné dr. J. Juditot mellékbüntetésként első fokon 5 évre a jogi foglalkozás gyakorlásától is eltiltotta.

A II. r. vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, 1 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte, illetve 5 évre eltiltotta a felszámolói hivatás gyakorlásától.

Az I. r. vádlottat fontosabb ügyekben intézkedő, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel; folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében találta bűnösnek. A II. r. vádlottat szintén folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés bűntettében marasztalta el a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére súlyosításért, a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Debreceni Ítélőtábla 2015. februárjában az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására utasította a Debreceni Törvényszéket.

A Debreceni Törvényszéken 2015. októberében indult el a megismételt eljárás. Az ügyben több tárgyalást is tartott a bíróság. Az I.r. vádlott 2017. február 8-án elhunyt, ezért az ügyet bíróság 2017. március 6-án tartott tárgyalásán az ő vonatkozásában az eljárás megszüntetése céljából elkülönítette, majd 2017. március 14-én hozott végzésében halála miatt az eljárást megszüntette. Az eljárás H.Attila vádlottal szemben folyik.

A Központi Nyomozó Főügyészség módosított vádirata szerint dr.Kné dr.J.Judit az akkori Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bírájaként dolgozott. H.Attila két cég képviselőjeként felszámolással foglalkozott, ügyfélként rendszeres kapcsolatban álltak egymással.

2008. év vége és 2010. év eleje között a bírónő folyamatosan különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el a vádlottól. H. Attila ennek fejében azt kérte – áll a vádiratban, hogy a bíró nagy számban, esetenként az általa említett konkrét felszámolási ügyekben az általa képviselt cégeket jelölje ki felszámolóként. Hetente több alkalommal kommunikáltak telefonon és személyesen, rendszeresen egyeztették H.Attila felszámolási ügyeit, a bíró többször saját lakásán fogadta a felszámolót és beadványokat is átvett tőle.

H.Attila rendszeresen szállította a bírónőt saját gépkocsiján, több alkalommal még a bíróságra is ő vitte be, rendezte a bíró autójának üzemeltetésével kapcsolatos teendőket, intézte a nő devizában lekötött megtakarításainak ügyeit, egyszer pedig még egy családi hosszú hétvégét is finanszírozott számára. A felszámoló által képviselt cégek egyike a bíró családtagjainak betéti társaságától – melynek székhelye a bíró lakása volt - bérelt irodát.

Egy esetben konkrét pénzmozgásra is kitér a vádirat. Egy cégnél a felszámolás költségeire elkülönített 200 ezer forintból 125.000 forint maradt. H. Attila telefonon jelezte a felszámolás kezdeményezőjének (a felszámolni kívánt társaság könyvelő cégének), hogy 150.000 Ft-re lenne szüksége, a nő azonban mondta neki, hogy csak 125 ezer Ft maradt. A pénzt még aznap este a bíró lakásán személyesen adta át. Az eljáró bíró a másodrendű vádlott által képviselt felszámoló céget rendelte ki, a biztos H. Attila lett.

Elsőfokú ítélet:

www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20140618/het-ev-szaba...

Másodfokú végzés:

www.debreceniitelotabla.birosag.hu/sajtokozlemeny/20150211/uj-eljaras-in...

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Megismételt eljárás határozathirdetés

Eljáró bíróság: