A nyílt utcán vette el a kabátját és a cipőjét

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 4., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
A bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette
Ügyszám: 
Fkf.128/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Javítóintézet, Debrecen, Böszörményi út 173.
Tárgyaló: 
Földszint
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2016. december 7-én a bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a fiatalkorú M. Alex vádlottat. Ezért 2 év 10 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Emellett a bíróság megszüntetett egy korábbi ítéletben jogerősen kiszabott, javítóintézeti nevelésből történt ideiglenes elbocsátást, és a javítóintézeti nevelés hátra lévő részét szabadságvesztésre változtatta át, amelyet a vádlottnak fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015. október 13-án 12 óra körül Berettyóújfaluban az utcán találkozott a sértettel, aki a barátaival sétált a városközpont irányába. A fiatalkorú vádlott odalépett az általa korábban nem ismert sértetthez és felszólította őt, hogy a rajta lévő kabátját, cipőjét, valamint a nála lévő hangszórót adja át részére, ellenkező esetben megveri. A 21 éves közepes fokban értelmi sérült fiú a fenyegetés hatására megijedt, sírva fakadt, a vádlott bántalmazásától tartva levette a kabátját és cipőjét, majd azokat a hangszóróval együtt átadta a fiatalkorú M. Alexnek. A vádlott a hangszórót zsebre tette, a kabátot és a cipőt magára öltötte, majd a saját pulóverét és cipőjét odadobta a sértettnek, akit távozásra szólított fel. A sértett nem ment el, több esetben megkísérelte visszakérni a vádlottól az értéktárgyait. A vádlott közölte, hogy azokat nem adja vissza, s egy alkalommal, kis erővel a sértettet bal arcfelén megrúgta, aki az újabb bántalmazástól tartva távozott a helyszínről.

A vádlott az eljárás során tényfeltáró, beismerő vallomást tett azzal, hogy a terhére rótt bűncselekmény elkövetését megbánta és a sértettől bocsánatot is kért.

Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottal szemben - vagyon elleni bűncselekmények miatt - korábban már két alkalommal is sor került javítóintézeti nevelés elrendelésére, továbbá az útonálló elkövetési módot és a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát. Ezzel szemben enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségére is kiterjedő tényfeltáró beismerő vallomását, a vádlott magatartászavarát, azt, hogy a terhére rótt bűncselekmény elkövetését megbánta, és hogy a kár túlnyomó részt megtérült. A Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Az épületbe történő belépéshez személyi azonosító igazolvány szükséges.

Eljáró bíróság: