Jogosulatlan otthonteremtési támogatások Tiszabőn

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 19., szerda 08.45
Ügy tárgya: 
Hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 439/2012
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség emelt vádat, miután azonban a vádlottak között jegyző és polgármester mellett több ügyvéd is van, a szolnoki büntetőbírák elfogultságot jelentettek be, ezért a Szolnoki Törvényszék helyett az ügyet a Debreceni Törvényszék tárgyalja.

A több mint 200 oldalas vádirat szerint: a vádlottak 2006 és 2009 között csaknem 120 ingatlan esetében jogosulatlanul igényeltek lakáscélú állami támogatást (fiatalok otthonteremtési támogatása, lakásépítési támogatás – 2005. február 01. és 2009. június 30. között volt hatályban). A legtöbb ilyen ügylet tiszabői ingatlanokhoz kapcsolódóan zajlott (több mint 100), de Fegyvernek, Jánoshida, Tiszaroff, Tiszagyenda és Tiszakeszi településeken is volt rá példa.

A „forgatókönyv” mindenhol ugyanaz volt: az adásvételi szerződésbe valótlanul magas vételárat írtak be a felek, ill. úgy nyilatkoztak az előleg (mint önerő) átadásáról, hogy azt valójában nem is fizették ki. Az ügyintézés során – szerződéskötés, értékbecslés, földhivatali és banki ügyintézés – a vevőknek a vádlotti kör tagjai nyújtottak folyamatos segítséget. Ők állták a felmerülő költségeket is (pl. illeték). A szerződéseket minden esetben vagy ügyvéd készítette, vagy ügyvéd ellenjegyezte. A szerződés készítője minden esetben tisztában volt azzal, hogy a szerződés valótlan adatokat tartalmaz, az ingatlan valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb, a vevők önerővel nem rendelkeznek, stb.

A szerződésekben általában 1 millió 750 ezer és 3 millió 500 ezer forint közötti árakat tüntettek fel. Az ügyészség megállapította, hogy a valós érték sokszorosa szerepelt az okiratban, volt pl. olyan tiszabői ingatlan amelynek vételára a szerződés szerint 3,3 millió forint volt, ami a valós érték 30-szorosa, az érintett ingatlannak ugyanis a nyilvántartás szerint a forgalmi értéke alig haladta meg a 100 ezer forintot. Erre a házra például 2,3 millió forint lakáscélú állami támogatást fizetett ki a pénzintézet. A hiteligénylőket legtöbbször ugyanaz a vádlotti kör vette rá a támogatás igénylésére. A támogatás jó része is ugyanazokhoz vándorolt, bár több esetben a pénzből a „vevők” is részesültek, volt, aki 20-30 ezer forintot kapott, volt, aki 500 ezret, de akadt olyan is, aki egyáltalán nem kapott a jogosulatlanul kifizetett pénzből. A vádlotti kör 2006 és 2009 között több mint 220 millió forint támogatást vett fel, az ügyben két pénzintézet: az OTP Bank Nyrt. és a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. érintett – tartalmazza a vádirat.

A vádhatóság olyan eseteket is taglal, ahol a vevőkkel előbb eladatták saját nevükön lévő ingatlanjukat, csak hogy megfeleljenek a kormányrendelet feltételeinek és igénybe tudják venni az állami támogatást. A vádiratban több olyan ingatlan is szerepel, amelyre annak ellenére kérte és kaptak támogatást, hogy a valóságban még az elvárt komfortfokozattal sem rendelkezett, nem volt benne pl. vezetékes víz sem.

Az ügyben ügyvédek, ingatlan értékbecslő, Tiszabő jegyzője és polgármestere is vádlottként szerepel.

Az ügyészség megállapította, hogy Tiszabő jegyzője hivatali kötelezettségét szándékosan megszegve jogosulatlanul szerzett adatokat az ún. „TAKARNET” elektronikus szolgáltatásokat nyújtó országos földhivatali rendszer segítségével. Többször azért kérdezett le ingatlanokat, hogy a terheltek megtudják, mely ingatlanok esetén lehet igénybe venni jogosulatlanul az otthonteremtési támogatást. A rendszer használatát igazoló naplóban ezekben az esetekben fiktív jogcímeket jelölt meg.

A jogszabályok szerint a hiteligénylés során az adásvételi szerződés mellé adó- és értékbizonyítványokat is be kellett csatolni, amely igazolta a ház aktuális forgalmi értékét.

A dokumentum kiállítása jegyzői feladat volt. A vádirati tényállás tartalmazza azt is, hogy a jegyző valótlan tartalmú adó- és értékbizonyítványokat állított ki, miközben tudhatta, hogy melyik ingatlan mennyit ér, az ingatlant érintően olyan értékeket írt bele, hogy igénybe lehessen venni a támogatást – írja a vád.

A hivatali visszaélés mellett a vádhatóság többek között jelentős kárt okozó csalás, közokirat hamisítás, magánokirat hamisítás bűntettek elkövetése miatt is vádat emelt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Bizonyítási eljárás

2017. április 19. szerda 08.45

Eljáró bíróság: