Leomló homokfal okozott tragédiát Bagamérban

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 3., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
B. 976/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany J. u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/152.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint B. Lászlót a bagaméri polgármesteri hivatal 2011. január 1- jétől karbantartó munkakörben foglalkoztatta, közalkalmazottként. A település-üzemeltetési tevékenység keretében a vádlott látta el a közmunkaprogrammal kapcsolatos feladatokat, kiosztotta a közfoglalkoztatottak számára a napi munkát, ellenőrizte a munkabiztonsági és tűzvédelmi előírások betartását, felügyelte a védőeszközök használatát.

A vádlott a közfoglalkoztatottak munkavezetőjeként 2015. december 2-án reggel eligazítást tartott a település közmunkásainak, így többek között Gy.J. sértett és négy kollégája aznapi feladatait is meghatározta. A közmunkásoknak az önkormányzat zártkerti ingatlanjára kellett menniük, a Kisszőlő („Öregszőlő”) tanyán lévő homokdombhoz, hogy ott kézi erővel, lapát segítségével homokot termeljenek ki. Egy traktor pótkocsijára rakták a homokot, amelyet Bagamér utcáinak síktalanításához használtak fel.

A vád szerint az önkormányzat földterületén lévő homokbánya nem volt bekerítve, a lakosok földnyerő helyként, homokbányaként szabadon használhatták. A területre a Miskolci Bányakapitányság nem adott bányászati engedélyt. A homokbánya azért volt balesetveszélyes, mert az elszállított homok miatt néhol 5-8 méter magas, szinte függőleges, omlásveszélyes partszakaszok alakultak ki. A balesetveszélyes területen nem volt figyelmeztető, jelző és tájékoztató tábla.

Bár a sértett és társai az előző napi esőzésektől nedves, omlásveszélyes területen nyerték ki a homokot, az ügyészség szerint a vádlott nem hívta fel a munkások figyelmét a biztonságos munkavégzésre, nem biztosította a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközöket, a baleset bekövetkezéséig egyszer sem ellenőrizte a munkavégzést, és nem nevezett ki munkairányítót sem. A közmunkások munkába álláskor részesültek ugyan munkavédelmi-, és biztonsági oktatásban, de ez nem terjedt ki a földkitermelés munkabiztonsági kockázataira.

2015. december 2-án délelőtt a sértett és négy társa több szállítmány homokot termelt ki. A pótkocsis traktor közvetlenül a homokfal mellett állt, a közmunkások pedig a leomlott homokból, illetve a rézsűről lapátolták fel a homokot a platóra. A homokfal az utolsó szállítmány felrakodása közben szakadt rá a pótkocsi mellett álló közmunkásokra. Míg a pótkocsi szélein álló munkások el tudtak ugrani a lezúduló, megközelítőleg 1 méterszer 0,8 méteres, kővé szilárdult ún. „kovárvány” elől, addig a pótkocsi középső részénél álló sértettet a homoktömb nekinyomta a pótkocsi oldalának – írja az ügyészség. A leomló homokfal a sértettet mellkasa alsó részéig betemette, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy Gy. J. a helyszínen meghalt. A 36 éves férfi életét az idejekorán érkezett szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette meg.

B. László cselekményével megszegte a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szabályait és a minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet előírásait – tartalmazza a vádirat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

2. tárgyalás – bizonyítási eljárás: tanúk kihallgatása

Eljáró bíróság: