Másodfok dönt a menekülttáboros garázdaság egy vádlottja ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 14., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
A köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntette
Ügyszám: 
Bf. 22/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. szeptember 12-én bűnösnek mondta ki W.A elsőrendű vádlottat és hat társát csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntettében.

Az első-, ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlottat 1 év 8 hónap – 4 évi próbaidőre felfüggeszett-, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett- börtönbüntetésre ítélte. A bíróság valamennyi vádlottat 5 év Magyarország területéről kiutasítással is sújtotta.

A Debreceni Járásbíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően - tekintettel a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlottak beismerő vallomására, a tanúvallomásokra, valamint a fénykép- és videofelvételekről készült rendőri jelentésre – ítéleti tényállását a vádirati tényállással egyezően állapította meg.

Az elsőrendű vádlott és hat társa a debreceni, Sámsoni út 149. szám alatti befogadó állomáson laktak. Utólag már pontosabban meg nem határozható, de nagy létszámú – társával együtt 2015. június 29-én 15 órától csoportokba összeállva, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobálva kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak. A tábor kerítését kézi erővel megrongálták, ablakokat törtek be.

A tömeg a befogadó állomás kerítésén kívül leállított két rendőrségi szolgálati gépkocsit és egy magántulajdonban lévő autót kövekkel dobálva rongált meg. Az időközben folyamatosan a helyszínre érkező, fém rudakkal és a letört kerítéselemekkel is felszerelkezett külföldi személyekkel egyre növekvő létszámú rendbontó tömeg kinyomult a közterületre, és az ott elhelyezett műanyag hulladékgyűjtő edényt felgyújtotta.

A vádlottak kihívó magatartásukkal és hangosan kiabálva a nagy tömegben jelenlévő, utólag már be nem azonosítható személyeket további rendbontásra, agresszív, a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás folytatására hívták fel. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek a közrend fenntartása érdekében a közterületet le kellett zárnia.

A bíróság a büntetés kiszabásakor valamennyi vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletüket, a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlott beismerő vallomását, továbbá a másodrendű vádlott megbánását. Súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi magatartást és a hasonló garázda cselekmények elszaporodottságát.

A Debreceni Járásbíróság ítélete csak az ötödrendű vádlott esetében nem lett jogerős, így másodfokon a Debreceni Törvényszéknek csak az ő vonatkozásában kell döntést hoznia. Az ötödrendű vádlott már a nyomozati szakban ismeretlen helyre távozott, és azóta is ismeretlen helyen tartózkodik. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés

Eljáró bíróság: