A bűnszervezet raktáráig jutott több száz millónyi áru

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 1., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás; nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás; jelentős kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 608/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlottak bűnszervezet keretében 21 vagyon elleni bűncselekményt követtek el. A bűnszervezet vezetője L. András, aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének közismert alakja volt – írja a vádhatóság.

L. András 2000 környékén nyújtott segítséget a másodrendű vádlottnak, miután B. Endre építőipari vállalkozása csődhelyzetbe került. B. Endre uzsorakölcsönt vett fel, majd törlesztés híján a kölcsönt adó személy fenyegetni kezdte. A fenyegetett helyzetből L. András „mentette ki”. Cserében a II.r. vádlott 2006-tól L. András irányításával kezdett el tevékenykedni, többek között Nagyváradon és Bécsben is. Ekkor találták ki a szállítmányozással kapcsolatos bűncselekményeket. Romániában együtt dolgozott velük a III.r. és a IV.r. vádlott is. A vádlottak kiváló nyelvtudással és informatikai ismeretekkel rendelkeztek, mely később megkönnyítette a bűncselekmények elkövetését.

A különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének előzménye, hogy kezdetben a megrendelők által adott fuvarmegrendeléseket, fővállalkozóként alvállalkozóknak továbbították. A megrendelők a szállítás ellenértékét teljesítették, az alvállalkozókat azonban már nem fizették ki. 2009-ben a másodrendű vádlott barátnőjéhez költözött Debrecenbe, 2009 júniusa és augusztusa között egy debreceni székhelyű céggel, mintegy 60 szállítmányt érintve károsították meg a megrendelőket.

A jelen vád tárgyát képező bűncselekmények elkövetésében közreműködött még az I.r. vádlott, Sz. Zoltán Zsigmond, aki L. András kérésére Romániában embereket szervezett be cégek alapításához. A bűnszervezet tagja volt még az V.r. vádlott, F. István is, aki folyamatosan L. András mellett volt és sofőrként szállította az országon belül és kívül. Valamennyien gyakran tartózkodtak Debrecenben. A vádban szereplő bűncselekményeket a vádlottak 2011 októbere és 2012 augusztusa között követték el, ekkor a bűnszervezet már Debrecenben tevékenykedett – írja az ügyészség.

Az interneten különböző – az esetek többségében fuvarszervező – cégek megrendelőik szállítmányaira kerestek vállalkozókat. Ezekre a szállítmányokra jelentkezett be fővállalkozóként az L. András által vezetett bűnszervezet. A cégnyilvántartásban legálisan működő cégként jelentek meg, de a fuvarozáshoz megfelelő eszközzel nem rendelkeztek. A megbízások megszerzését követően ezért azokat továbbították olyan jóhiszemű alvállalkozóknak, akiknek megvolt a szállítási infrastruktúrájuk. A megrendelőknek megadták az alvállalkozók szállítójárműveinek forgalmi rendszámát, az alvállalkozók a felrakodás helyén megjelentek és az árut fel is rakodták. A felrakodás előtt egyes esetekben hamisított szállítási okmányt küldtek az alvállalkozónak, amelyre lerakási helyként már a bűnszervezet által bérelt raktárt írták. Más esetekben a felrakodást követően a bűnszervezet tagjai által megbízott, – de az eljárás során pontosan nem azonosítható – személyeket küldtek a felrakodás helyére, akik a sofőröket a fővállalkozó cég nevében tájékoztatták arról, hogy a lerakodási hely megváltozott, az áru így ismét a bűnszervezet raktáraiba került. Arra is volt példa, hogy az általuk igénybe vett alvállalkozót, vagy a sofőrt menet közben tájékoztatták arról, hogy megváltozott a lerakodás helye. A bűnszervezet tagjai álnéven a megbízott képviselőjének, vagy a sofőrnek adták ki magukat, és a megrendelőknek telefonon hamis információkat adtak a szállítmányok aktuális helyzetéről, pozíciójáról.

A bűnszervezet részéről nem volt valós szállítási szándék. L. András teljes körűen irányította az alárendeltségében működő további vádlottakat  – tartalmazza a vádirat. Utasításait vagy személyesen, vagy az V.r. vádlott által továbbította. Minden esetben a IV.r. vádlott volt az, aki az interneten lévő netes fuvarbörzéken, fuvarozó site-okon kereste meg a megrendeléseket, majd ő kapcsolta össze azokat az alvállalkozókkal. A II.r. vádlott biztosította a szállítmányok lerakásához szükséges raktárakat, ő fogadta és adta ki az árukat. A II.r. vádlott és a III.r. vádlott telefonon is kapcsolatot tartott a megrendelőkkel, tájékoztatta a fuvarozókat a megváltozott lerakási helyekről. Az elkövetéshez felhasznált cégekkel kapcsolatos ügyintézést zömében az I.r. vádlott irányította. A cégeket megfelelő egzisztenciával nem rendelkező személyekkel vagy külföldi állampolgárokkal vetették meg. A bűnszervezet tagjai részben személyesen, részben telefonon tartották a kapcsolatot egymással, a kommunikáció során számos mobiltelefont használtak, folyamatosan cserélve a telefonszámokat.

A vádlottak a fenti módszerrel hazai és nemzetközi szinten is nagy nevű társaságokat károsítottak meg. Ezek között volt több ismert édességgyártó, élelmiszeripari cég, gyógyszergyártó, és tisztítószer gyártó.

A bűnszervezet budapesti raktárában rakodtak le például 24 millió forint értékű, 22 tonna márkás csokoládét, amelyet Belgiumból Ausztriába kellett volna szállítani. A sofőrt menet közben hívták, hogy megváltozott a lerakodás helyszíne. Nyírbátorból Ausztria és Bécs helyett 14.508 eurónyi súrolószer szintén csak Budapestig jutott. 20.800 kg fagyasztott kukorica Nyírlugosról és Debrecenből, Belgium helyett szintén a fővárosig ment. Ugyanígy „nyoma veszett” 20.236 kg ecetes asztali tormának, 46 raklapnyi, összesen 6.491 kg gyógyszernek, 51 raklapnyi, 66 millió forint értékű márkás kozmetikai terméknek, és 57 milliós CNC élhajlító berendezéseknek is. A bűnszervezet raktárába érkezett be 600 zsák habarcs, 13.680 db másfél literes energiaital, 7 millió forint értékű gumicső, 27 db hűtőpult, 5 millió forint értékű műanyag szelektív szemetes is. Ez utóbbiból hármat a debreceni használtcikk piacon találtak meg. Szintén nem ért oda a szállítási címre 35 ezer eurónyi vaj, 5 millió forint értékű kötegelt vaslemez, erdészeti emelők – csörlők, 100 ezer eurónyi gumiabroncs, 22 ezer euró értékű vascső, 24 tonna papírtekercs, 17 ezer euró értékű kohászati alapanyag, és 372 db légkondicionáló berendezés sem. Ezeket egyébként nagy hazai áruházak vették meg, 169 darabot le is tudott foglalni a nyomozóhatóság – írja a vád.

A bűnszervezet összesen több mint 355 millió forint kárt okozott, amelyből mintegy 84 millió forint kár térült meg.

A bűncselekmények elkövetése után L. András ismeretlen helyre távozott, így vele szemben 2013. februárjában nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Debreceni Járásbíróság. Kiderült, hogy L. András Varga Tibor néven Brazíliába szökött, ahol elfogták, és 2015. áprilisában kiadatási fogvatartásba került. L. Andrást tavaly szállították haza. 

A IV.r. vádlott, P. A. V. jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik.

Vádlottak:

I.r. Sz. Zoltán Zsigmond

II.r. B. Endre

III.r. S. Levente

IV.r. P. A. V.

V.r. F. István Zoltán

VI.r. L. András

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: