Halálos gázolás másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 26., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Halált okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntette
Ügyszám: 
Bf.446/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. 05. 13–án 4 év 10 hónap és 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a két vádlottat, akik 2014 szeptemberében ittasan ültek autóba és elütöttek egy gyalogost Debrecenben, a Külső-Létai úton. A férfi egy hónap múlva belehalt sérüléseibe. Az I.r. vádlottat - aki az autót vezette - halált okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés, illetve a vészhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása bűntettében találta bűnösnek a bíróság, és a szabadságvesztés mellett 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, 6 évre pedig a közúti járművezetéstől. A II.r. vádlott – aki utasként volt az autóban - halált okozó jármű vezetésének tiltott átengedése bűntettében, és segítségnyújtás elmulasztásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért a börtönbüntetés mellett 3 évig nem gyakorolhatja a közügyeket, illetve 3 évre el lett tiltva a közúti járművezetéstől is.

A bírósági tényállás szerint 2014. szeptember 16-án este fél kilenc körül P. O. és T. Iné Debrecenben, a Külső-Létai úton, a Lahner utca felől a Panoráma út irányába közlekedett. Az autót az I.r. vádlott vezette, akinek az asszony – az autó tulajdonosa - annak ellenére adta át a volánt, hogy tudta, a férfi ivott. A Külső-Létai úton a Pajzsika utca 92. számú épület mellé érkezve P.O. az úttest közepén, a felezővonalnál elütötte a vele azonos irányban haladó B.B.-t, aki magával sodorta a tőle balra gyalogló Sz.J-t, és a kerékpárját toló H.S.-t is. A vádlottak figyelmét ittasságuk mellett az vonta el, hogy végigveszekedték az utat az autóban. A gázolást követően a baleset helyszínén nem álltak meg, hazamentek, tovább ittak, és közben azon vitáztak, hogy a rendőrségre kellene menni, mert elütöttek valakit. Ennek ellenére végül mindketten lefeküdtek. Éjfél előtt érkeztek meg hozzájuk a rendőrök.

B.B. egy hónappal később a kórházban életét vesztette, a másik két sértett 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett.

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a balesetet P.O. figyelmetlensége és ittassága okozta. Szervezetében a baleset időpontjában 2,92-3,16 ezrelék alkohol volt, mely súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot jelentett. A baleset idején az úttest száraz volt, és megfelelően működött a közvilágítás is. A kerékpáros láthatósági mellényt viselt, és a hátsó lámpája is világított. A gyalogost P.O. fékezés nélkül, 55 km/h sebességgel ütötte el. A három embert legalább 76-80 méterről észlelnie kellett volna, lassító fékezéssel tehát el lehetett volna kerülni a balesetet. Egyértelmű, hogy ha a sofőr éber és józan lett volna, az ütközést is érzékelte volna. A bíróság szerint vitathatatlan, hogy az út közepén haladva a gyalogosok sem tartották be a KRESZ szabályait, ez azonban nem menti fel a vétkes autó vezetőjét a felelősség alól.

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: