Másodfokon a takarékszövetkezeti csalás

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 18., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf. 66/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2015. november 18-án hirdetett ítéletet a G. Ernőné ellen, a vádlottat bűnösnek mondta ki jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan, idős koránál fogva a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettében. A bíróság mindhárom esetben megállapította az üzletszerű elkövetést. A Berettyóújfalui Járásbíróság a vádlottat három rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében is bűnösnek találta.

A Berettyóújfalui Járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre ítélte, 3 évre eltiltotta a közügyek, szintén 3 évre pénztárosi foglalkozás gyakorlásától. Emellett kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült 447. 781 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően a vádirati tényállással egyező ítéleti tényállást állapított meg. G. Ernőné 1998-tól állt munkaviszonyban a takarékszövetkezettel, pénztárosként dolgozott a pénzintézet tépei kirendeltségén. A vádlott 2007-től kezdődően egyre jobban eladósodott, több banktól is vett fel személyi és áruvásárlási hitelt, igényelt hitelkártyákat. Hiteleinek és megélhetésének finanszírozása érdekében több idős embert tévesztett meg a helyiek közül. Tépén ugyanis jól ismerték őt, bíztak benne. Kihasználta az ügyfelek idős korát, figyelmetlenségét, jóhiszeműségét, olyan okiratokat íratott alá a károsultakkal és olyan pénzügyi tranzakciókat végeztetett velük, amelyek következtében hozzáfért a sértettek megtakarításaihoz. Az így megszerzett pénzt saját megélhetésére és hiteleinek törlesztésére fordította. Egy helyi házaspár például takaréklevél formájában gyűjtötte pénzét idős éveikre, nem akartak hozzányúlni megtakarításukhoz, pusztán a kamatokat vették fel 3 havonta. 2008 decemberére mintegy 6 és fél millió forintjuk gyűlt össze. A vádlott különböző tranzakciókkal - pl. számlamegszüntetés - 2010 szeptemberére lenullázta az idős házaspár számláját. Egy másik sértett számlabetéttel és takarékszelvénnyel rendelkezett, esetében a pénztáros megszüntette a betétjét és több mint egymillió forintot tulajdonított el. Egy harmadik sértett szintén évek óta rendelkezett betétszerződéssel a takarékszövetkezetnél, több mint 6 millió forintja volt. A vádlott több tranzakcióval megszüntette a takarékszelvényt, majd újat hozott létre, de minden alkalommal kisebb összeget fizetett be rá.

A vádlott felelősségét egy más ügyben indított belső vizsgálat állapította meg, munkaviszonya 2011. augusztusában azonnal hatállyal megszűnt.

Cselekményével a sértetteknek - 6.477.000,  1.018.505 és 4.097.265 forint kárt okozott.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, egészségi állapotát és a terhére nem róható jelentős időmúlást. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a cselekmények többszörös halmazatát, valamint azt, hogy a vádlott a cselekményeket munkaviszonyával összefüggésben, idős személyek sérelmére követte el.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés

Eljáró bíróság: