Szállásadóját késelte halálra Derecskén

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 14., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Halált okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.526/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott barátja, M.S. kérte meg Cs.J.né sértettet, hogy fogadja be Á. Csabánét lakótársnak derecskei lakóházába. A sértett ebbe beleegyezett, így a vádlott hozzá költözött. Lakbért nem kellett fizetnie, a sértettel úgy egyeztek meg, hogy a lakhatásért cserébe ő és M.S. segédkeznek a ház körülii munkákban, illetve, hogy a férfi időnként kisegíti őket étellel és itallal – áll a vádiratban.

A vádlott és a sértett az együtt lakásuk alatt rendszeresen fogyasztottak alkoholt, jövedelmük nagy részét arra költötték. Napi rendszerességgel megfordult náluk M.S., aki kölcsönökkel segítette őket. A vádlottnak 2000-től rendszeresen kellett gyógyszereket szednie, amire alkoholt fogyasztott. A lakótársak eleinte jól kijöttek egymással, de egy idő után rendszeressé váltak a viták és veszekedések, melynek oka elsősorban az ital volt. A viták egyes esetekben tettlegességig fajultak, ilyenkor egymás haját tépték, azonban mindig kibékültek – tartalmazza a vádirat.

2016. május 17-én reggel hat óra körül ébredtek fel. Hét óra körül M.S. rövid időre meglátogatta őket. A vádlott és a sértett délelőtt bort ittak, s mikor dél körül M-S. ismét megjelent náluk, már mindketten ittas állapotban voltak. A férfi mindkettejüknek adott 1500-1500 forintot. A sértett a készpénzzel elment a közelben lévő boltba vásárolni, körülbelül fél óra múlva ért haza, ekkor M.S. már nem volt ott, visszament dolgozni. A két nő tovább italozott, ugyanakkor a vádlott reggel bevett egy, illetve délután két szem gyógyszert is. Már ekkor szóváltás alakult ki közöttük. Délután hat óra körül M.S. ismét megjelent náluk, észlelte, hogy mindketten erősen ittasak. A férfi 15-20 percet töltött a házban, majd hazament. Távozása után a nők lefeküdtek aludni, s akkor ébredtek fel, mikor besötétedett. Mivel a házban nem volt villany, így gyertyával világítottak. Tovább folytatták az italozást, szóváltásba keveredtek, de tettlegesség még ekkor sem volt közöttük.

Fél tíz körül a sértett az ágyán ülve elkezdett vacsorázni, majd ezt befejezve az ételt elrakta a szobában lévő szekrény alsó részébe. Kb. tíz perc múlva a vádlott a sértett által elrakott ételt kivette a szekrényből és azt enni kezdte. Az evéshez egy 18 cm hosszúságú, 9 és fél pengehosszúságú kést használt. Ekkor a vádlott kb. 3 méterre állt a még mindig az ágyon ülő sértettől és így evett. A sértett őt tovább szidalmazta, ami miatt a vádlott indulatos állapotba került, majd odalépett a sértett elé, és a bal kezében lévő késsel megszúrta az asszony jobb combját. A szúrást követően a kést kihúzta, és ezzel a mozdulattal átvágta a nő combverőerét, mely azonnal vérezni kezdett. A vádlott tovább nem bántalmazta a sértettet, azonban ekkor még mindig nem érzékelte a szúrás súlyosságát. A sértett kiment a szobából, a vádlott egy cigarettát megtöltött, majd Cs.Jné után indult, akit az előszobában fekve talált, megpróbálta őt a földről felemelni, azonban ez nem járt sikerrel. Á.Csabáné ekkor már észlelte a sértett környezetében lévő nagy vértócsát, melyet elkezdett feltörölni. Félbehagyta a takarítást, s az orvosi ügyeletre ment, ahol egy fejsérült idős nőhöz kért segítséget.

A helyszínre mentő érkezett, de az elszenvedett bántalmazás miatt előálló vérvesztés következtében a sértett elhalálozott. Sérülése olyan súlyos volt, hogy életét az idejében érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás is csupán eshetőlegesen menthette volna meg.

Vádlott: Á. Csabáné

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: