Hajléktalanokat bántalmaztak

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 26., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Fk.426/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint az egymással baráti viszonyban lévő három fiatalkorú vádlott 2015. december 7-én este Debrecenben az Erzsébet utcán tartózkodott, ahol megszólította őket egy 18 év körüli ismeretlen személy, aki közölte velük, hogy „boxolni” megy a Füredi útra. A vádlottak úgy döntöttek, hogy vele tartanak.

A vádlottak és ismeretlen társuk fél tíz körül egy áruháznál jelentek meg. Az áruház raktárának fedett, az utca felé nyitott áruátvevő bejáratánál tartózkodott ekkor a hajléktalan életmódot folytató három sértett és két társa, azzal a céllal, hogy az éjszakát védett helyen töltsék. A vádlottak és ismeretlen társuk a hajléktalanokhoz mentek, ahol két sértett a fal melletti matracokon aludt, míg a harmadik sértett és a másik két férfi ébren voltak. A vádlottak és ismeretlen társuk az ébren lévő hajléktalanokkal beszélgetni kezdtek, miközben azok használati tárgyait nézegették. Az egyik sértett felszólította őket, hogy azok közül ne vigyenek el semmit. Ezt követően a vádlottak és ismeretlen társuk elmentek az áruátvevő területéről, és a közelben várakoztak. Később a sértettek két társa a közeli nonstop üzletbe ment vásárolni, míg a három sértett a raktárhelyiségnél maradt – áll a vádiratban.

Rövid idő elteltével a vádlottak ismeretlen társa egy konténerből magához vett hat darab boros üveget, majd megkérdezte a vádlottakat, hogy jönnek-e vele „a hajléktalanokat boxolni”. A vádlottak ebbe beleegyezve vele tartottak, s az áruház áruátvevőjéhez mentek. Eközben az ismeretlen társ és a II. r. vádlott egy-egy botot vettek a kezükbe. Az áruátvevő kivilágítatlan, sötét területére érve észlelték, hogy a bejárat közelében az egyik – B.CS.-, beljebb pedig egy másik sértett- Ny.L.- a matracaikon aludtak, míg a harmadik- F.T- tőlük távolabb elhelyezkedve még ébren volt.

Ismeretlen társuk a matracon alvó B.CS. fejét a nála lévő bottal közepes erővel többször megütötte, majd a férfi fejét a matrac mellett talált boros, befőttes üvegekkel kezdte ütni, miközben a II. r. vádlott a kezében lévő bottal a sértett fejét közepes erővel többször megütötte, míg az I.r. vádlott több alkalommal nagy erővel a férfi mellkasába rúgott. A bántalmazása során B.Cs. felébredt, továbbra is a földön fekve maradt, rövid időn belül elvesztette az eszméletét.

Ezután a II. és III. r. vádlott a matracán alvó Ny.L.-hez lépett, a II. r. vádlott a férfi fejét és felső testét bottal kis-közepes erővel több alkalommal megütötte, míg a III. r. vádlott a fejét rúgta meg kis-közepes erővel, több alkalommal. Az I.r. vádlott és az ismeretlen társ B. Cs. bántalmazásával felhagyva a földön fekvő Ny.L-hez léptek, az I. r. a férfi fejét kis-közepes erővel többször megrúgta, míg ismeretlen társuk ököllel, közepes erővel a fején megütötte, míg a II. r. vádlott a sértettet a mellkasán nagy erővel megrúgta. A folyamatos és kitartó bántalmazás következtében Ny.L. az eszméletét elvesztette – tartalmazza a vádirat.

A harmadik sértett a társai bántalmazását látva elhatározta, hogy telefonon kér segítséget, ezért elindult egy telefonfülke felé. A vádlottak és ismeretlen társuk ezt észlelve utána futottak, hogy tőle az értékeit megszerezzék. Amikor utolérték, körbevették, majd cigarettát kértek tőle, mire a sértett megmutatta a nála lévő dohányzacskót. Az ismeretlen társ a férfi kezéből kivette a dohányzacskót, és a sértett oldalát megrúgta, aki a földre esett. A három vádlott és ismeretlen társuk a férfi fejét és testét több alkalommal kézzel megütötték és megrúgták. Ezt követően a II. r. vádlott a sértett zsebében értékek után kutatott, míg az I. r. vádlott lecsatolta karjáról az óráját, majd a férfit a földön hagyva távoztak a helyszínről. F.T az elszenvedett sérülések ellátása érdekében a kórház felé indult, útközben betért a tűzoltóság épületébe, ahol segítséget kért.

Vádlottak: I.r. fk. Sz. Gergő, IIr. fk.R. Krisztián, III.r. fk. J. Alexandra

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: