Marihuána termesztés saját fogyasztásra - másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 25., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette
Ügyszám: 
Bf. 492/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. április 25-én három vádlottat mondott ki bűnösnek társtettesként elkövetett, jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében. A bíróság ezért R.Z. I.r. vádlottat 5 év 6 hónap, R.I. II. r. vádlottat 2 év 4 hónap letöltendő, T.I. III. r. vádlottat pedig halmazati büntetésül – egy korábban elkövetett lopás bűntette miatt kiszabott próbára bocsátást megszüntetve – 2 évi, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az I. r. vádlottat 6 évre, a II. r. vádlottat 3 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta.

Az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosításért, az I. r. vádlott és védője enyhítésért, a II. r. vádlott – aki mindvégig tagadta, hogy tudott volna élettársa bűnös tevékenységéről - és védője felmentésért fellebbezett. A III. r. vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.

Az elsőfokú bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként megállapította, hogy a rendszeres kábítószer-fogyasztó  I. r. vádlott, aki korábban évtizedekig külföldön élt és dolgozott, a vádbeli időszakban élettársával Magyarországra kívánt visszatelepülni. 2014. májusában az I. r. vádlott elhatározta, hogy a saját kábítószer-fogyasztásához szükséges marihuánát úgy fogja biztosítani, hogy az élettársa által megvásárolni szándékozott és birtokba vett kocsi ingatlan pincehelyiségében marihuána ültetvényt hoz létre. Májusban marihuána-termesztőhely létrehozásába fektetett minimum 1.500.000 forintot, megvásárolta a termesztéshez szükséges eszközöket, tárgyakat, felszereléseket. A pincehelyiségben átalakítási munkálatokat is végzett, mivel a palánták dugványozása és klónozása útján kívánt további egyedekhez jutni.

Ezt követően I. r. vádlott minimum 22 db marihuána palántát szerzett be, és anyanövények létrehozásába kezdett a pincehelyiségben. A kendernövények optimális fejlődésének biztosítása érdekében a szükséges munkálatokat rendszeresen elvégezte, gondozta a marihuána egyedeket. Amikor ezek olyan fejlettségi fokot értek el, R.Z. megkezdte a marihuána betakarítását, amely során az összesen 514,77 gramm nettó tömegű termést  leszüretelte, kiszárította, majd 100 grammos mennyiségekre porciózta ki és azokat egyenként lezárt műanyag tasakokban elhelyezte.

A Kocson lévő ingatlanban folytatott termesztési folyamattal párhuzamosan az I. r. vádlott elhatározta, hogy egy másik marihuána termesztő-helyet is kialakít. Még 2013. december 30-án a II. r. vádlottal közösen bérbe vették a tiszacsegei Vay-kastélyt, ahol az élettársak legális mezőgazdasági munkát is végeztek. Az I.r. vádlott 2014. augusztusában, illetve szeptemberében beszerezte a további marihuána termesztéshez szükséges berendezések egy részét, illetve ismerősével elvégeztette a termesztőhely megfelelő áramellátásához szükséges villanyszerelési munkálatokat. Az I. és II. r. vádlott 2014. februárjában ismerkedett meg a III. r. vádlottal az ingatlan körüli legális mezőgazdasági munkálatok elvégzése okán, melyet követően a férfi 2014. november 24-ig az I. r. és II. r. vádlottak alkalmazásában állt. Miután bizalmi viszony alakult ki közöttük, az I. r. vádlott segítséget kért a III. r. vádlottól.  A III. r. vádlott a felkérésnek eleget tett, s megállapodtak abban, hogy a kastélyban marihuána ültetvényt hoznak létre. A marihuána palánták és a termesztéshez szükséges berendezések beszerzése az I. r. vádlott, míg a megegyezés értelmében a növényegyedek optimális fejlődését elősegítő technikai berendezések beépítése a III. r. vádlott feladata volt, a palánták elültetésében és a növények gondozásában pedig a vádlottak mindegyike részt vállalt. A megállapodásnak megfelelően az I. r. vádlott Bécsből 60 db cannabis palántát – az I. r. vádlott szóhasználatában „kislányokat” - szállított az ingatlanba, majd a vádlottak megkezdték azok nevelését az ingatlan harmadik, majd második emeleti szobáiban. A vádlottak bűnös tevékenységének a 2014. november 24-én tartott rendőrségi akció vetett véget, amikor is leleplezték a kastélyban kialakított illegális ültetvényt, majd később a kocsi présház pincéjében kialakított plantációt is.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: