Idős embereket raboltak ki maszkban, fegyverrel

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 21., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Bűnszövetségben, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.77/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúböszörmény, Kossuth u.1.
Tárgyaló: 
112.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség vádirata szerint R. Balázs – elsőrendű vádlott – és B. József – harmadrendű vádlott – még 2012 tavaszán állapodtak meg abban, hogy idős embereket fognak kirabolni. B. József vállalta, hogy szerez olyan címeket, ahová érdemes betörni. Nem sokkal később a harmad rendű vádlott tudomására jutott, hogy B.J. 3 millió forintot tart otthon. Megszervezte, hogy barátnője – a negyedrendű vádlott – segítségével távolt tartják otthonától a sértettet, a sértett ennek megfelelően este elment otthonról. A ház három szobájában azonban még nyolcan maradtak – köztük négy gyermek, és már javában nyugovóra tértek, amikor éjfél körül az első-, és a másodrendű vádlott fekete maszkban, fekete öltözetben, fekete kesztyűben, egy fegyvernek látszó tárggyal rájuk rúgta az ajtót. Mindenki felébredt, a gyerekek sírva fakadtak. A két vádlott azonnal kiabálni kezdtek, hogy “Hol a pénz, hol a pénz?”. Közben kint a harmad-, és a negyedrendű vádlott biztosította a terepet. Az elsőrendű vádlott többször megfenyegette a sértetteket, hogy szétlövi a fejüket – írja a vád. A nyolc embert az egyik szobába terelték, R. Balázs őrizte őket, Z. Antal pedig a lakást szétszedve a pénzt kereste. A pénzt a felfeszített széfben nem találták meg, az asszony azonban ezt követően félelmében elárulta, hol találják. A két vádlott 3 millió 260 ezer forintot és egy mobiltelefont vitt magával.

2012 júliusában B. József közölte R. Balázzsal, hogy ismer egy idősebb embert, akinek több millió forintja és arany tárgyai is vannak. 2012 július 27-én hajnalban R. Balázs és az ötödrendű vádlott, Cs. Sándor M.A. ingatlanára mentek, ahol több órát a fáskamrában várakoztak. Miután látták, hogy a sértett felébredt, maszkot és kesztyűt húztak, majd bementek a lakás konyhájába. Egy kötött sállal hátrakötözték a sértett kezeit, egy másikkal betömték a száját, fejére egy törölközőt tettek – áll a vádiratban. Közben egy késsel fenyegették, hogy maradjon csendben, “különben elvágják a nyakát”. A vádlottak feldúlták a lakást, végül a sértett BMW-jével, 145 ezer forint készpénzzel és ékszerekkel távoztak, 3,3 millió forint kárt okozva. Ebből később csak az autó került meg, amelyet összetörve Debrecenben hagytak hátra, csaknem egymilliós rongálási kárral.

A vádlottak 2012 szeptembere és 2013 január elseje között még több idős emberre rontottak rá hajdúböszörményi otthonaikban. Volt, ahonnan fenyegető fellépésük ellenére is zsákmány nélkül távoztak, volt, ahonnan a párna alatt talált 20 ezer forintot vitték magukkal, de volt olyan is, ahonnan 800 ezer forint értékben ékszereket, műszaki cikkeket raboltak. Minden esetben maszkban támadtak és megfélemlítették idős áldozataikat.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés