Emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 21., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.63/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint M. Endre Sándor felesége halálát követően több kiskorú gyermekéről egyedül gondoskodott. 2008-ban ismerkedett meg a 16 éves V.N. sértettel, a lány állapotos lett, kapcsolatukból két gyermek született. A vádlott erőszakos magatartása miatt viszonyuk 2014 elejére megromlott ezért V.N. két gyermekével együtt az édesanyjához hazaköltözött. A vádlott napi rendszerességgel megjelent Konyáron, a sértettet és a gyerekeket az óvodáig elkísérte, napközben a fiatal nőt figyelte, mivel abban a hiszemben volt, hogy más férfiak társaságát keresi. Többször könyörgött a nőnek, végül V.N. megbocsátott és újra összeköltöztek. 2014 novemberében újabb költözés és újabb békülés zajlott le.

A vádirat első pontja szerint 2015. január 1-jén a vádlott veszekedni kezdett, követelte, hogy a nő mondjon le közös gyermekeikről, de ő nem volt hajlandó. A férfi több alkalommal megrúgta, állát, fejét megütötte, a hajánál fogva húzta. A vádlott napi rendszerességgel bántalmazta élettársát, azzal fenyegette, hogy megöli. A sértett félelmében nem mert megszökni, 2015. február 2-án a reggel viszont, amikor a vádlottal a gyermekeiket az óvodába vitték, a gyermekek után az épületbe beszaladt, s megkérte az óvoda dolgozóit, hogy értesítsék a rendőrséget. A sértett még aznap visszaköltözött Konyárra az édesanyjához, másnap pedig feljelentést tett zaklatás miatt.

A vádlott nem tudott belenyugodni abba, hogy élettársa elhagyta, ezért reggelente megjelent Konyáron, közös gyermekeiket segített óvodába kísérni, közben megpróbálta a nőt meggyőzni a kibékülésről. Féltékenysége miatt számos alkalommal napközben is átment Konyárra, és a nőt figyelte – áll a második vádpontban.

2015. március 11-én reggel a vádlott megjelent gépkocsijával a sértett lakóhelyénél, majd a gyermekeket az óvodába vitték. Békülési szándékára megint nemleges választ kapott, vita alakult ki közöttük. M. Endre Sándor megfenyegette a nőt, hogy ha nem jön vissza hozzá, akkor megöli.

12 óra 20 perckor a vádlott kiskorú fia a konyári vasútállomáson meglátta a sértettet és annak lánytestvérét a Derecske irányába közlekedő vonatra felszállni, amiről értesítette a vádlottat. M. Endre Sándor azzal a szándékkal, hogy volt élettársát megöli, magához vett egy 17 cm pengehosszúságú konyhakést, majd kocsival Konyárra ment, fiát felvette, és vele – anélkül, hogy valódi szándékáról említést tett volna – Derecskére ment. A vasútállomás közelében egy romos házhoz hajtott, hogy ott megbújjon. A vásárlást követően a sértett és lánytestvére az állomás épülete felé sétáltak, amikor a romos ház mellé érve a vádlott a konyhakéssel a kezében hirtelen előlépett és erőszakkal a közelben parkoló gépjármű felé vezette V.N.-t. A sértett húga kiabálni kezdett, mire a vádlott fia az épület mögül előbújva a kislányt átölelte, a kocsihoz vezette, s nyugtatni próbálta. V.N. eközben a vádlottat kérlelte, hogy beszéljenek meg mindent, ígérte, hogy visszaköltözik hozzá, csak legalább a testvérét engedje szabadon, mire a vádlott közölte vele, hogy már késő. M. Endre Sándor felszólítására mindannyian az autóba ültek, ő pedig a földúton Derecske-Bányakert külterületre hajtott.  Egy bozótos terület mellett megállt, földhöz vágta a lánytestvér mobiltelefonját, a nála lévő késsel levágta a három ülés biztonsági övét, majd egy gyermektakaróval együtt csíkokra darabolta fel. A biztonsági öv és a takaró darabjaival megkötözte a sértett és húga kezeit, lábait. A vádlott V.N.-t egy körülbelül tíz méterre lévő bokros részhez vitte, ahol akarata ellenére közösült vele. A két kiskorú elfordult, félelmükben sírva fakadtak - szerepel a vádiratban.

Ezt követően a vádlott a sértettet visszakísérte a kocsihoz és a nála lévő késsel a kiskorú sértett előtt hadonászva többször megfenyegette őt, hogy el fogja vágni a torkát, trágár kifejezésekkel illette, kiszállt, orális aktusra kényszerítette a kiskorú sértettet, majd a kislánnyal erőszakkal közösült. 

A vádlott ezt követően V.N.-t egy néhány méterre eső területre vitte, felelősségre vonta, hogy megcsalta őt. A földre zuhanó sértettet összesen öt alkalommal a késsel mellkas és hastájékon közepes-nagy erővel megszúrta, majd felszólította a kiskorú sértettet, hogy búcsúzzon el testvérétől. M. Endre Sándor ezután az erősen vérző V.N. sértettet az autó jobb első ülésébe ültette, majd maga is visszaült a kocsiba.

A vádlott felszólította fiát: küldjön lányának üzenetet, hogy megölte volt élettársát, majd ráparancsolt a két kiskorúra, hogy a derecskei vasútállomásról utazzanak haza. A kislányt megfenyegette, hogy a vonaton ne merjen senkinek sem szólni az általa elkövetett cselekményekről, mert akkor a nővérét nem viszi kórházba, hagyja, hogy meghaljon.

A vádlott Debrecen felé haladt, majd egy rendőrautót látva a Hosszúpályi felé vezető útra fordult. A Vekeri-tónál egy erdős területen megállt, és a sértettel több órán keresztül várakozott, beszélgetett. A vádlott megígérte a nőnek, hogy kórházba viszi, azonban ez szándékában sem állt – tartalmazza a vádirat.

A vádlott 18 óra 54 perckor a még eszméleténél lévő, azonban egyre rosszabb állapotba kerülő sértettel végül Pocsajban a rendőrőrs előtt feladta magát. Útközben mobiltelefonjáról 19 óra 07 perckor bejelentést tett a sértett állapotáról és közölte, hogy őt a Pocsaji rendőrőrs elé szállítja, azonban V.N. időközben meghalt. Halálát kivérzéses shock okozta.      

 

 

 

 

 

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: