Maszkban akartak trafikot rabolni

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 14., szerda 11.00
Ügy tárgya: 
Fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.386/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. május 9-én kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki egy rendbeli, társtettesként,, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletében H. József vádlottat. Ezért őt halmazati büntetésként – egy korábbi ítélettel elrendelt próbára bocsátást megszüntetve – 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte, továbbá 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. H. Józsefnek az eljárás során keletkezett 1.895.010 forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie az állam javára.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint H. József és ismeretlen társa 2014. január 27-én jelentek meg a debreceni, Honvéd utcai Nemzeti Dohányboltban. Sötét maszkkal és sállal takarták el arcukat, s egy gázriasztó fegyvert is magukkal vittek. A boltba belépve a vádlott az eladóra fogta a fegyvert. A sértett azonban a pultnál lévő gombbal már akkor működésbe hozta a riasztórendszert, amikor a két férfi belépett az üzletbe.

A vádlott „Meg ne nyomd a gombot” felszólítással megkérdezte az eladót, hogy küldött-e pánikjelzést, a sértett azonban erre nemmel válaszolt. Ekkor a fegyvert kezében tartó támadó a magával hozott nylonzacskót a pultra dobta, majd a két férfi futva távozott a dohányboltból.

A bűncselekményhez használt riasztófegyvert a nyomozás során a rendőrök a vádlott lakásában lévő ágyneműtartóban találták meg. H.József végig tagadta, hogy ő lett volna az egyik elkövető. Társa kilétére az eljárás során nem derült fény.

 

 

 

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: