Csoportos garázdaság a debreceni befogadó állomáson

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 12., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
Csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntette
Ügyszám: 
B.118/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt.29.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az I. rendű vádlott és hat társa a debreceni, Sámsoni út 149. szám alatti befogadó állomáson laktak. Több tíz – utólag már pontosabban meg nem határozható, de nagy számú – társával együtt 2015. június 29-én 15 órától tömegbe összegyülekező csoportokba összeállva, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobálva kihívóan közösségellenes , erőszakos magatartást tanúsítva a tábor kerítését kézi erővel megrongálták, az „E” épület fakeretes ablakait betörték, az első emeleten lévő egyik helyiség ablakát megrongálták, betörték.

A tömeg a befogadó állomás kerítésén kívül leállított két rendőrségi szolgálati járművet és egy magántulajdonban lévő autót kövekkel dobálva rongált meg. Az időközben folyamatosan a helyszínre érkező, fém rudakkal és a letört kerítéselemekkel is felszerelkezett külföldi személyekkel egyre növekvő létszámú rendbontó tömeg kinyomult a közterületre, és az ott elhelyezett műanyag hulladékgyújtó edényt felgyújtotta.

A vádlottak kihívó magatartásukkal és hangosan kiabálva a nagy tömegben jelenlévő, utólag már be nem azonosítható személyeket további rendbontásra, agresszív, a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás folytatására hívták fel. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek a közrend fenntartása érdekében a közterületet le kellett zárnia.

A vádlottak és ismeretlen társaik kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a köznyugalmat súlyosan megzavarva másokban megbotránkozást, riadalmat, félelmet keltsen – áll a vádiratban.

Vádlottak:W.A + 6fő

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: