Bíróság előtt a törvényszék fenyegetője

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 13., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Közveszéllyel fenyegetés bűntette
Ügyszám: 
Bf.566/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2015. augusztus 25-én kihirdetett ítéletében K.Géza vádlottat bűnösnek mondta ki közveszéllyel fenyegetés bűntettében, ezért őt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte - melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Emellett a vádlottat kötelezte az eljárás során felmerült 119.510 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott - aki az eljárás során végig következetesen tagadta a bűnösségét – és védője pedig fellebbezést jelentettek be.

Az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően – az igazságügyi szakértői vélemények és a tanúk vallomásai alapján, a vádlott tagadásával szemben, mely szerint nem ő telefonált, hogy bomba fog robbanni a bíróság épületében - a bíróság bizonyítottnak találta a vádirati tényállásban foglaltakat.

K. Géza 2014. május 15-én Debrecenben, egy Faraktár utcai nyilvános telefonfülkéből felhívta a Miskolci Segélyhívó Központot. Az operátortól azt kérte, hogy kapcsolja neki a Debreceni Rendőrkapitányságot, az operátor azonban szerette volna megtudni tőle, hogy milyen ügyben kéri a rendőrséget. A vádlott erre azt felelte: “13.00 órakor bomba fog robbanni a Széchenyi utca 9. szám alatt, a bíróságon”. A férfi ezek után letette a telefont és elhagyta a helyszínt. A vádlott fenyegető bejelentése alapján ki kellett üríteni a Széchenyi utcai épületet, ahol a Debreceni Törvényszék és a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség működik. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központja teljes létszámmal kivonult, lezárta és átvizsgálta az épületet. A rendőrök nem találtak bombát az épületben, a fenyegetés valótlannak bizonyult.

A Debreceni Járásbíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többször volt büntetve, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott egészségi állapotát, illetve az időmúlást.

 

 

 

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás-tárgyalás

Eljáró bíróság: