Debreceni trafikrablás másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2016. július 4., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.279/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2016. január 28-án hozott ítéletet annak a két vádlottnak a büntető ügyében, akik 2015. április 23-án este megpróbáltak kirabolni egy dohányboltot Debrecenben.

A bíróság mindkettőjüket bűnösnek mondta ki egy rendbeli felfegyverkezve, társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében, ezért az I.r. vádlottat - mint különös visszaesőt - 9 év 6 hónap, a II.r. vádlottat 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, illetve az I.r. vádlottat 10, míg a II.r. vádlottat 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az I.r. vádlott vonatkozásában a bíróság a Debreceni Járásbíróság 2015. decemberében jogerrőssé vált ítéletében kiszabott 8 hónap szabadságvesztés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekmény elkövetésére felfüggesztett szabadságvesztés alatt került sor.  

A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A Debreceni Járásbíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően a vádirati tényállásban foglaltakat teljes körűen bizonyítottnak találta.

A vádlottak nehéz anyagi körülményeik miatt határozták el, hogy egy dohánybolt kirablásából fognak pénzhez jutni. 2015. április 23-án az esti órákban egy bográcsozáson vettek részt, ahol másoktól félrevonulva ismét megbeszélték, hogy kirabolnak egy dohányboltot. Fél nyolc körül a tervükről mit sem tudó ismerősüket kérték meg, hogy vigye el őket gépkocsijával a II. r. vádlott lakására. Az ismerős eleget tett a kérésnek, és a megadott címre vitte a vádlottakat, akik a lakásba bementek, miközben ő a kocsiban várakozott. A II. r. vádlott lakásában egy-egy maszkot készítettek maguknak, majd az I. r. vádlott egy 7,5 cm pengehosszúságú konyhai kést, míg  a II. r. vádlott egy 38 cm hosszúságú fa széklábat vett magához annak érdekében, hogy a dohánybolt kirablása során az ott tartózkodó személy ellenállását leküzdjék. A maszkokat és a fenti eszközöket ruházatukba rejtették, s egy sporttáskát magukhoz véve beültek a gépkocsiba. Meg- kérték ismerősüket, hogy vigye őket egy dohánybolthoz. A vádlottak a dohányboltnál háromnegyed kilenc körül kiszálltak, az autó vezetője pedig elhajtott a helyszínről.

A vádlottak pár percig szétnéztek az üzlethelyiség előtt, majd bementek a dohányboltba. Az I. r. vádlott a kést a trafikban egyedül tartózkodó sértett arca, majd nyaka elé tartva megfenyegette, felszólította, hogy lépjen el a pulttól és feküdjön hasra. Ezalatt a II. r. vádlott is elővette ruházatából a széklábat. Mindketten bementek az eladópult mögé, ahol az I. r. vádlott a sértettet nagy erővel nyomta le a padlóra a tarkójánál fogva. Ezután helyet cseréltek, a II. r. vádlott a sporttáskát átadta a vádlott-társának, és a sértettet immár ő tartotta a tarkójánál fogva lenyomva. Az I. r. vádlott pedig elkezdte bepakolni a dohányárut a sporttáskába. A Debreceni Rendőrkapitányság két alkalmazottja a bűncselekmény idején a fenti dohánybolt közelében tartózkodott, s amint látták, hogy a vádlottak arcukra a maszkot felhúzva a nemzeti dohányboltba bemennek, nyomban intézkedtek, így a vádlottakat ártalmatlanná téve megakadályozták a bűncselekmény befejezését. Az I. r. vádlott a rendőrök megjelenéséig 25 doboz dohányt rakott be a táskájába.

     

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Nyilvános ülés

Eljáró bíróság: