Másodfokon a biciklis kisfiú halálos balesete

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 30., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Közúti baleset okozásának vétsége
Ügyszám: 
Fkf. 343/2015
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2015. áprilisában mondta ki bűnösnek halálos közúti baleset gondatlan okozásásának vétségében Fk. K. Ernőt, akit 7 hónap - fiatalkorúak fogházában végrehajtandó - szabadságvesztésre ítélt, 1 év 2 hónap próbaidőre felfüggesztve. Egy holland autós 2012 nyarán a 33-as úton ütközött a vádlott által vezetett lovasfogattal, amelybe egy 10 éves, bicikliző kisfiú kapaszkodott. A gyermek röviddel a baleset után, a kórházban belehalt sérüléseibe. A bíróság a vádlottat két évre a “K” típusú járművek vezetésétől is eltiltotta.

A bírósági tényállás szerint 2012. július 5-én a vádlott a család látóképi földterületére készült lovasfogattal, a 33-as számú főúton. A vádlott barátja 10 éves testvérével érkezett. A kisfiú velük akart menni, de hazaküldték, később azonban észrevették, hogy utánuk jön, majd a szekér hátsó kiálló részébe kapaszkodik és úgy húzatja magát. A szalmabálák felrakása után, sötétedést követően indultak haza Debrecenbe. A 10 éves fiú előbb a földúton tekert, majd újra a szekérbe kapaszkodott. Kerékpárján nem voltak lámpák, fényvisszaverők és láthatósági mellényt sem viselt. A lovasfogaton csak két LED kerékpárlámpa volt, a hátsó részén lévő piros-fehér csíkozású táblát a rakomány nagyrészt eltakarta és hiányoztak hátulról a fényvisszaverők is. A lovasfogat sem a KRESZ, sem a KÖHÉM előírásainak nem felelt meg.

A holland sofőr a 33-as számú főúton autójával 80-85 km/h sebességgel haladhatott, és mintegy 50 méter távolságból vette észre az előtte haladó lovaskocsit, illetve a biciklis gyermeket. Azonnal vészfékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést és a fogat hátsó részéhez szorította a 10 éves fiút. A szekér utasainak, az autó sofőrjének és utasának nem esett baja. Az elgázolt kisfiú kórházba szállítását követően, még aznap éjjel életét vesztette.

Nagy Zsuzsanna bíró indoklásában kiemelte: a sofőr hiába fékezett késedelem nélkül, a rosszul kivilágított járműveket csak féktávolságon belül lehetett észrevenni. Szabályos kivilágítás esetén a baleset elkerülhető lett volna, hiszen a holland autós időben látta volna a fogatot. Fk. K. Ernőnek egyébként sem vezetői, sem hajtási engedélye nem volt, és azt sem tudta, miként kell közlekedni megrakott fogattal, éjszakai körülmények között. A vádlott elmulasztotta a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, de a bíróság szerint a kisfiú és a szekéren utazó bátyja sem viselkedett felelősségteljesen. A bíróság azonban a vádon nem terjeszkedhet túl. Az eljárás során kulcsfontosságú volt az igazságügyi műszaki szakértő véleménye, de több tanú és a szemtanú vallomása is alátámasztotta a tényeket.

Az elsőfokú ítélet kapcsán az ügyész súlyosításért, a vádlott, védője és törvényes képviselője felmentésért fellebbezett, a jogerős döntést így a Debreceni Törvényszéknek kell meghoznia az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés

Eljáró bíróság: