Hónapokon át bántalmazta a féltestvérét

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 27., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
A bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.176/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott, Ny. József és a sértett, T.P-né féltestvérek voltak. A sértett 2012 második felében költözött a vádlott házába. A vádlott egyre inkább uralkodni kívánt a testvérén, arra is rábeszélte, hogy a pszichés problémáira felírt gyógyszereit ne szedje. 2013 őszén a fizikai erőszak is megjelent: Ny. József több alkalommal bántalmazta a nőt. A sértett leromlott mentális állapota, és a féltestvére agressziója miatti félelmében több alkalommal is elkóborolt otthonról. Előfordult, hogy csak napok múlva találtak rá. A nő eltűnését a vádlott hol bejelentette a rendőrségen, hol nem. 2013. novemberében pszichiátriai kórházi kezelését követően az intézmény szakorvosi igazolásban az asszony cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezésének elindítását, valamint sürgősséggel ideiglenes gondnok kijelölését javasolta. Decemberben a Gyámhivatal a sértett egyetértésével Ny. Józsefet rendelte ki ideiglenes gondnoknak, majd 2014. májusában a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondokság alá helyezte a sértettet, gondnokul pedig a féltestvért rendelte ki.

Az asszonyhoz 2013. decemberétől házi segítségnyújtás keretében szociális gondozók jártak hétköznapokon – ellenőrizték, hogy bevette-e a gyógyszereit, megmérték a vérnyomását, stb. Feladatuk lett volna még a sértett mentális gondozása is, ennek azonban érdemben nem tudtak eleget tenni, mert a sértettnek feltett kérdéseiket mindig a vádlott válaszolta meg helyettük – áll a vádiratban.

2014 januárjától kezdődően a vádlott rendszeresen bántalmazta a sértettet, a lakókörnyezetében élők többször látták a bántalmazás egyértelmű nyomait a nő fedetlen testrészein. A szomszédok, szociális gondozónők többször is kérték a rendőrség segítségét, azonban a helyszínen megjelenő rendőrök előtt az asszony már minden esetben tagadta, hogy sérüléseit a vádlott okozta volna. A sérülések okaként ilyenkor elesésre, balesetre hivatkozott. A hatóságok ezért nem tudtak neki érdemi segítséget nyújtani. 2014. október végétől a vádlott a gondozónőket már egyáltalán nem engedte be. A Szociális Szolgáltató Központ még október 28-án jelezte a Gyámhivatal felé, hogy a vádlott a sértettet rendszeresen megveri, és kérte a jelzés kivizsgálását. A rendőrök november elején felkeresték a sértettet és a vádlottat. Az asszonyon külsérelmi nyomot nem észleltek, és mivel mindketten cáfolták a bántalmazás tényét, így intézkedésre nem láttak okot, illetve lehetőséget. Az asszony 2013. októberétől is több alkalommal elszökött otthonról. A sértettet 2014. november 27. napját – a Gyámhivatal látogatását követően – a vádlotton kívüli más többé nem látta, a vádlott otthonába senkit nem engedett be. Novembertől a vádlott a sértett gyógyszereit sem váltotta ki.

2015. április 6-án a délelőtti órákban a vádlott közös otthonukban testszerte olyan súlyosan bántalmazta a sértettet, hogy az asszony az elszenvedett sérülések következményeként kialakult traumás shock miatt a bántalmazást követő rövid idő – körülbelül 1 óra – múlva elhalálozott- tartalmazza a vádirat.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: