Jogosulatlanul igényelt jogosítványt?

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 10., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Közokirat-hamisítás bűntette
Ügyszám: 
Bf. 481/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Öt hónap börtönbüntetésre ítélte – két év próbaidőre felfüggesztve a Berettyóújfalui Járásbíróság Cz. Noémi Gyöngyit, akit a 2015. május 27-én kihirdetett ítéletében bűnösnek mondott ki közokirat-hamisítás bűntettében. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a vádlott és védője pedig felmentésért, így most másodfokon a Debreceni Törvényszék tárgyalja az ügyet.

A Berettyóújfalui Járásbíróság tényállása szerint a vádlottal szemben 2012. december 8-án ittas járművezetés vétségének gyanúja miatt rendőri intézkedés történt Budapesten, az M0 autópályán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály Autópálya Alosztálya bevonta Cz. Noémi Gyöngyi vezetői engedélyét, az intézkedő rendőr azonban Cz. Noémi Gyöngyi öntudatlan állapota miatt az erről szóló bevonó szelvényt nem adta át. A vádlott 2012. december 17-én felkereste a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Derecskei Járási Hivatal Okmányirodáját, ahol bejelentette, hogy december 8-án Budapesten elveszítette a jogosítványát. Nyilatkozata alapján az okmányiroda az állandó vezetői engedély megérkezéséig kiállított számára egy ideiglenes vezetői engedélyt. A Derecskei Okmányirodában 2013. január 14-én Cz. Noémi Gyöngyi személyesen vette át végleges jogosítványát.  A bíróság osztotta a vád álláspontját, miszerint a vádlott megtévesztette az okmányirodát és valótlan nyilatkozatával szerzett új vezetői engedélyt.

2013 tavaszán, az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt indult eljárás során Cz. Noémi Gyöngyi nem tett eleget a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság felhívásának, nem adta át az új jogosítványt. A rendőrök házkutatást is tartottak, de az sem vezetett eredményre. A vádlott később arra hivatkozott, hogy 2013 májusában barátja szétvágta a jogosítványt és a szemétbe dobta. A bíróság szerint attól függetlenül, hogy a vádlott nem kapta kézhez a jogosítványának elvételét igazoló bevonószelvényt, tudnia kellett, hogy járművezetői engedélyét nem elvesztette, hanem elvették tőle a helyszínen. Erről a sajtóban is számos híradás jelent meg.

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vád alól egyébként Cz. Noémi Gyöngyit – bizonyítottság hiányában – 2014. júliusában jogerősen felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - tárgyalás

Eljáró bíróság: