Marihuána termesztés saját fogyasztásra

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 25., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
Jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette
Ügyszám: 
B.1414/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/153.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség módosított vádirata szerint az I. rendű vádlott 2014. májusában elhatározta, hogy a kábítószer-fogyasztásához szükséges marihuánát oly módon fogja biztosítani, hogy az általa bérbe venni kívánt Kocs-Szőlőhegyen található ingatlan pincehelyiségében marihuána ültetvényt hoz létre. 2014. május hónapban marihuána-termesztőhely létrehozásába invesztálta a megtakarítását képező, minimum 1.500.000 forintot. A rendelkezésére álló készpénzből a marihuána termesztéshez szükséges eszközöket, tárgyakat, felszereléseket az eljárás során fel nem tárt körülmények között megvásárolta. Az I. rendű vádlott a pincehelyiséget alakította át akként, hogy részint villanyszerelési munkálatok, részint berendezések beépítési tervei szerint a marihuána növények tápanyag-ellátását is biztosította, beszerezte azon marihuána palántákat, amelyek dugványozása és klónozása útján kívánt marihuána egyedekhez jutni.

Ezt követően az I. rendű vádlott minimum 22 db marihuána palántát szerzett be, s anyanövények létrehozásába kezdett a pincehelyiségben, majd a kendernövények optimális fejlődésének biztosítása érdekében a szükséges munkálatokat napi rendszerességgel elvégezte, gondozta a marihuána egyedeket. Amikor az egyedek olyan fejlettségi fokot értek el, az I. rendű vádlott megkezdte a marihuána betakarítását, összesen 514,77 gramm nettó tömegű termést  szüretelt le és szárított ki, majd 100 grammos mennyiségekre porciózta ki és egyenként lezárt műanyag tasakokban helyezett el.

Ezen termesztési folyamatot megelőzően I. és II. r. vádlott elhatározta, hogy a marihuána termesztést professzionális módon hajtják végre. 2013. év végén hirdetés útján találtak rá egy tiszacsegei ingatlanra – a Vay-kastélyra -, amely I. és II. rendű vádlottak elképzelése és szándéka szerint alkalmasnak mutatkozott marihuána termesztőhely kialakítására.

2013. december 30-án bérbe vették az ingatlant, s elkezdték a termesztő hely kialakításával járó munkálatokat, beszerezték a további termesztéshez szükséges technikai berendezések egy részét. – áll a vádiratban.

A házaspár 2014. februárjában ismerkedett meg a III. r. vádlottal az ingatlan körüli munkálatok elvégzése okán, melynek utána a férfi szeptemberig az I. r. és II. r. vádlottak alkalmazásában állt. Az I. r. vádlott 2014. szeptemberében azzal kereste meg a III. r. vádlottat, hogy a marihuána termesztő hely létrehozásában és fenntartásában segítsen. A III. r. vádlott a felkérésnek eleget tett, s megállapodtak abban, hogy a kastélyban marihuána ültetvényt hoznak létre. A marihuána palánták és a termesztéshez szükséges berendezések beszerzése az I. r. vádlott, míg a megegyezés értelmében a növényegyedek optimális fejlődését elősegítő technikai berendezések beépítése a III. r. vádlott feladata volt, a palánták elültetésében és a növények gondozásában a vádlottak mindegyike részt vállalt. A megállapodást követően az I. r. vádlott Bécsből 60 db cannabis palántát szállított az ingatlanba, a vádlottak megkezdték azok nevelését – szerepel a vádiratban.

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai 2014. november 24-én a Vay-kastélyban tartott házkutatás során lefoglalták a termesztéshez szükséges eszközöket, valamint 59 tő kendernövényt és 276 tő kender-palántát, valamint az előző termesztő helyről áthozott 514,77 gramm nettó tömegű növényi anyagot. 2014. december 12-én a Tatai Rendőrkapitányság munkatársai az első termesztő helyen tartottak házkutatást, ahol 22 db kendernövényből származó gyökérzetet, a termesztéshez szükséges eszközöket, tárgyakat találtak.

Vádlottak: I.r.R.Z., II.r.R.I., III.r. T.I.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: