Nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 30., szerda 09.30
Ügy tárgya: 
Nemzetiszocialista vagy kommunnista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntette
Ügyszám: 
Bf. 371/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2015. március 26-án bűnösnek találta nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettében Ágoston Tibort, aki 2014 januárban hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen. A bíróság ezért 300 napi tétel, összesen 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ha a vádlott ezt nem fizeti meg, 300 napra fogházba kell vonulnia.

Az ügyész súlyosítást kért, a vádlott fellebbezett, védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott. A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt, két megemlékezést megemlítve. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben. Ágoston Tibor ezzel jelentéktelen színben tüntette fel a második világháború alatt, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtást, a holokausztról nagy nyilvánosság előtt “lekicsinylően és gúnyos szóvicc” formájában tett említést. A beszédről valaki felvételt készített a helyszínen, amelyet feltöltött egy videómegosztó oldalra. Erre bukkant rá egy debreceni online hírportál, majd több országos médium is átvette a beszámolót. Ennek következtében a széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés.

A Debreceni Járásbíróság kétséget kizáróan megállapította: Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. A véleménynyilvánítással kapcsolatban a bíróság kiemelte: a kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. Ágoston Tibor mondataira így nem lehet érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága sem. Az indoklás szerint a vádlott szándékosan csinált szóviccet a tragédiából, amivel kétséget kizáró módon bűncselekményt valósított meg. A bíróság nem tudta elfogadni azt a vádlotti védekezést, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt. A felvételen egyébként az is jól kivehető, hogy a hallgatóság nevetve fogadta a vádlott szavait. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

Eljáró bíróság: